Siyaset ABD’ye hayırlı olsun dedik

ABD’ye hayırlı olsun dedik

19.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka operasyonuyla ilgli, “Amerika, Rakka meselesinde çok hassas. Biz terör örgütleriyle beraber olduğunuz operasyonunda sizlerle beraber olmayız, hayırlı olsun dedik” dedi

ABD’ye hayırlı olsun dedik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Sabancı Center’da düzenlenen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu.
Erdoğan, bugün dünyanın, güç dengelerinin yeniden kurulduğunu, bir geçiş sürecinin sancılarını yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Bölgemizdeki hiçbir ülke bunun dışında değildir. Türkiye tarihi, coğrafi, kültürel konumuyla bu sürecin tam merkezindedir. Şayet biz, ‘Aman hiçbir şeye karışmayalım, aman başımızı ağrıtmayalım’ dersek, ağrıyacak bir başımız dahi kalmayabilir. Bundan sonra gelişmeler bize neyi yapmamızı, hangi adımı atmamızı gösterirse o şekilde savunacağız.”
YPG terör örgütü
Rakka konusuna da değinen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Amerika ile görüşmelerimizi yaptık ve baktım ki Amerika, Rakka meselesinde çok hassas. Biz dedik ki ‘Siz madem ki Rakka operasyonunu kendiniz yapacaksınız, biz terör örgütleriyle beraber olduğunuz böyle bir operasyonun içinde sizlerle beraber olmayız, hayırlı olsun’ dedik. Çünkü YPG bir terör örgütü. PYD bir terör örgütü. Amerika, bu iki terör örgütüyle beraber böyle bir operasyona gidiyor. Şunu da arkadan söyledik; ‘Eğer bu terör örgütleri bizim ülkemize yönelik herhangi bir tehdit oluştururlarsa biz angajman kurallarından kaynaklanan haklarımızı kullanıp gereğini yaparız’ dedik. Bu şekilde ülkemize verilen sözlerin hiçbiri tutulmadığı gibi tam tersine terör örgütlerinin sürekli desteklendiği, güçlendirildiği, karşımıza dikildiği bir fotoğrafla karşı karşıyayız. İşte biz Fırat Kalkanı Harekatı’yla bu oyunu bozmak için attığımız ilk adım, gerçekleşti ve oraya noktayı koyduk. Bundan sonra da ihtiyaç ve gerek duyduğumuz her an benzer operasyonları gerçekleştirmekten çekinmeyeceğiz.”

Beştepe’de 3 saatlik zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de dün Başbakan Yıldırım’ı kabul etti. 3 saat süren görüşmede, Erdoğan’ın ABD başta olmak üzere yurtdışı temasları ile pazar günü gerçekleştirilecek Ak Parti kongresinin ele alındığı öğrenildi. Görüşmede, Rakka ve Münbiç operasyonları, ABD’nin YPG’ye ağır silah yardımı, FETÖ ele başı Fetullah Gülen’in iadesi ve Bakanlar Kurulu’nda yapılması beklenen revizyon gibi konular da konuşuldu. l ANKARA Milliyet

Yıldırım’a özel formül

Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 21 Mayıs’ta gerçekleşecek 3. Olağanüstü Büyük Kongre’de Ak Parti Tüzüğü’nde değişikliğe giderek, “genel başkan vekilliği” prosedürü düzenleyeceklerini bildirdi

Yapılacak değişiklikle Genel Başkanlık koltuğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bırakacak olan ancak Başbakanlık ve Erdoğan’ın milletvekili olmaması nedeniyle de grup başkanlığı görevini sürdürmeye devam edecek Yıldırım için parti yönetiminde, “genel başkan vekilliği” statüsü ihdas edilecek.

Tüzük değişikliği çalışmaları için görevlendirilen ekip kongre öncesi parti genel merkezinde Yazıcı başkanlığında bir toplantı yaptı. Toplantıya, Ak Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Ataş ve Fatih Şahin ile Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat katıldı.

Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Yazıcı, “Tüzükte, bazı ihtiyaç duyduğumuz düzenleme konuları var. Kimisini düzelteceğiz, kimisini bir yerden alıp bir başka yere aktaracağız. Böyle küçük çaplı bir şey. Genel başkan vekilliği prosedürü getirecek ve düzenleyeceğiz” dedi.

Genel başkan vekilliğinin genel başkan ile genel aşkan yardımcıları arasında bir makam olacağını belirten Yazıcı, genel başkan yardımcılarının da tüzükte belirtilen sırada yer alacağını söyledi.
Değerlendirmeler sürüyor
Çalışmalara ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtlayan parti kurmayları, “genel başkan vekilliği statüsü oluşacak. Sayın Yıldırım, genel başkan vekili olacak. Kongre sonrası toplanacak Meclis grubundaki seçimlerle de Grup Başkanı statüsünü devam ettirecek. Bu sayede grup başkanı sıfatıyla Sayın Yıldırım, Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) da doğal üyesi olacak. Ancak tüzüğümüzde yer alan hükümler nedeniyle Sayın Yıldırım’ın hükümet üyeliğinin MYK üyeliğine engel teşkil edip etmeyeceği, aynı kişi uhdesinde hükümet üyeliği ve MYK üyeliğinin birleşemeyeceğine ilişkin tüzük hükmünün kaldırılmasının gerekip gerekmediği, bu maddeye grup başkanı için bir istina cümlesi konulup konulmayacağı konusunda henüz değerlendirmelerimiz sürüyor” bilgisini verdiler.

Bu arada oluşturulacak ‘genel başkan vekilliği’ statüsü ile değişikliğin, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin resmen uygulanmaya başlayacağı tarihe kadar “geçici” bir değişiklik olarak da düzenlenebileceği belirtiliyor. l ANKARA Milliyet