Gündem ABD’ye özel tasarım elçilik

ABD’ye özel tasarım elçilik

17.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taşınmak için yer arayan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, yeni binasını Karakusunlar semtinde yaptıracak. 36 bin metrekarelik araziye kurulacak yerleşkenin tasarımını ise Clinton’ın mimarı yapacak

ABD’ye özel tasarım elçilik

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın Karakusunlar semtinde inşa edeceği yeni büyükelçilik yerleşkesi için ünlü mimarlık şirketi Ennead Architects’i seçti. Bakanlık cuma günü yaptığı açıklamada 36 bin metrekarelik araziye kurulacak yerleşkede konsolosluk binasının yanı sıra Amerikan Deniz Piyadeleri için bir rezidans, depo, otopark ve sosyal alanların da olacağını kaydetti. Ennead Architects’in proje için finansmanı 2016 mali yılı içinde alması bekleniyor.

Ünlü binaların tasarımcısı
New York merkezli Ennead Architects, 2010 yılına kadar kurucusu James Polshek’in adıyla tanınıyordu. Eski ABD Başkanı Bill Clinton için Little Rock, Arkansas’da inşa edilen müzeyi onlar tasarladı. Washington’daki Newseum gazetecilik müzesi dahil ülkenin dört bir köşesinde müze projelerine imza attılar. Ennead Architects aralarında Yale, Columbia, Stanford gibi üniversitelerin de olduğu birçok kurum için de müze ve sanat merkezleri tasarladı. 170 çalışanı olan şirket tasarladıkları binanın ait olduğu kurumun kimliğini yansıtması gerektiğine inanıyor. Ayrıca çevreci hassasiyetleri de bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD’ye özel tasarım elçilik

Washington’daki Amerikalı Yerliler Doğa Müzesi, Ennead Architects tarafından yapıldı.

ABD’ye özel tasarım elçilik

Canlı bomba, taşınma kararını hızlandırdı
ABD Büyükelçiliği’nin bugün Kavaklıdere’de şehir merkezinde bulunan binasından güvenlik gerekçesiyle taşınması daha önce de pek çok kez gündeme gelmişti. Son olarak 1 Şubat 2013’te yaşanan canlı bomba saldırısının ardından daha korunaklı bir bölgeye taşınma konusunu değerlendirmeye alan ABD Büyükelçiliği’ne Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde TOKİ’ye devredilen bir alanın tahsis edileceği konuşulmuştu.
Taşınma ilk olarak 2011’de gündeme gelmişti. Büyükelçilik binası için Ankara Büyükşehir belediyesi Dikmen Vadisi’nde bir yer verecek karşılığında elçilik binasını alacaktı. Ancak konuyla ilgili bir gelişme yaşanmadı.
Şubat 2013’te Ecevit Şanlı adlı DHKP-C’li canlı bombanın gerçekleştirdiği saldırı, Büyükelçiliğin daha güvenli ve daha geniş bir yere taşınması kararını hızlandırdı.

Çukurambar’da arazi talebi
Bu dönemde TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Çukurambar’da Atatürk Orman Çiftliği bitişiğinde 37 bin metrekarelik arazi için ABD’li yetkililerle yapılan temas hakkında şu bilgiyi vermişti:
“Arsayı satarız ama inşaatını biz yapmayız. ABD Büyükelçiliği’nin de talebi oldu. Bu talebi biz Dışişleri’ne ilettik. Onlar uygun görüş verirse ve Başbakan da onaylarsa olur. Ayrıca Dikmen Vadisi’nden de arsa bakmışlar. Arsalarımızı inceliyorlar.“

AOÇ arazisi çıktı
Daha sonra TOKİ’nin söz konusu arazisinin Atatürk’ün koşullu olarak Hazine’ye devrettiği AOÇ arazisi olduğu ortaya çıkmıştı. ABD Büyükelçiliği şehrin dışındaki Gölbaşı, İncek ve Oran gibi bölgelerde de arazi araştırması yaptı ve Karakusunlar’daki arazide karar kıldı. ANKARA Milliyet