Antalya "Abd'ye Verilecek Her Tür Karşılığa Desteğimiz Tamdır"

"Abd'ye Verilecek Her Tür Karşılığa Desteğimiz Tamdır"

14.08.2018 - 15:13 | Son Güncellenme:

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin: "Antalya özel sektörü olarak Türkiye'nin ABD'ye vereceği her tür karşılığa desteğimiz tamdır" "Dolar ile yapılmış kira sözleşmeleri 4,00-4,20 arasında bir kur düzeyinden TL'ye dönüştürülmelidir"

Abdye Verilecek Her Tür Karşılığa Desteğimiz Tamdır

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya özel sektörü olarak Türkiye'nin ABD'ye vereceği her tür karşılığa desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin Türkiye'ye dönük tutumunu eleştirerek, şirketlerin ve vatandaşların Türkiye ekonomisine ve milli paraya güvenmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin ABD'nin ekonomik yaptırımlarına karşı ayakta kalacak güçte olduğunu ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

"Antalya özel sektörü olarak Türkiye'nin ABD'ye vereceği her tür karşılığa desteğimiz tamdır. Türkiye, ABD üslerini kapatmak, uçak alım anlaşmalarını iptal etmek, NATO üyeliğinden çıkmak gibi her tür karşılığı verme hakkına sahiptir. Ulusal bağımsızlığımız ve onurumuz için bu konuda gereken her tür fedakarlığa hazırız. Vatandaşlarımız Türkiye'nin ve ekonomimizin gücü konusunda müsterih olmalıdır. ABD'ye ihracatımız, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 5'i düzeyinde olup, çelik ihracatımız bir milyar doların biraz üzerindedir."

Haberin Devamı

- "Kira sözleşmeleri TL'ye dönüştürülmeli"

Çetin, Merkez Bankası'nın faiz artışı gibi araçları kararlılıkla kullanması, ekonomi yönetiminin Türk Lirası'na güveni sağlamak üzere döviz piyasasındaki ateşi söndürmek için gerekli her önlemi alması gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte döviz kurlarındaki artıştan aşırı derecede etkilenen sektörlere dönük destekleyici önlemler alınması gerektiğini dile getiren Çetin, şu öneride bulundu:

"Mevcut kur düzeyinden kira ve diğer borç sözleşmelerinin yerine getirilmesinin imkanı yoktur. Önceki aylarda da dile getirmiş olduğumuz bu konuda döviz geliri olmayan üyelerimizin daha fazla dayanma gücü kalmamıştır. AVM sahibi şirketler ve bütün işyeri sahipleri döviz cinsinden sözleşmelerin bütün ticareti ve kendi cirolarını baltalayacağını görmelidir. Dolar ile yapılmış kira sözleşmeleri 4,00-4,20 arasında bir kur düzeyinden TL’ye dönüştürülmelidir."

Çetin, Türkiye ekonomisinin kaybettiği noktada hiç kimsenin şahsi kazancının anlamı olmayacağına işaret ederek, "Döviz borcu olmayan şirketlerin ve vatandaşımızın dövize yatırım yapması doğru değildir. Döviz mevduatı olan vatandaşlarımız dövizlerini TL'ye çevirmelidir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Akaryakıt, elektrik, demir çelik, un, yem gibi temel girdi fiyatlarının kur artışı ve ekonomideki belirsizlik nedeniyle ciddi oranlarda yükseldiğini belirten Çetin, ekonomi yönetiminin girdi maliyetlerindeki artışları vergi indirimleri ile önlemesi gerektiğini savundu.

Şirketlerden de zam yapmak için acele etmemelerini isteyen Çetin, ATSO olarak üyelerin sıkıntılarını bildiklerini, sorunların ve taleplerin her platformda dile getirildiğini aktardı.