Gündem Abdi İpekçi’ye saygı gecesi

Abdi İpekçi’ye saygı gecesi

28.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Belediyesi’nin geleneksel ‘Ustalara Saygı’ etkinliğinde önceki akşam 1979’da katledilen Milliyet’in efsane genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi anıldı. Gecede dostları ve meslektaşları İpekçi’yi anlattı...

Abdi İpekçi’ye  saygı gecesi

BURCU KARAKAŞ İstanbul

Beşiktaş Belediyesi tarafından “Ustalara Saygı” etkinlikleri kapsamında önceki gün Akatlar Kültür Merkezi’nde 1 Şubat 1979’da katledilen gazeteci Abdi İpekçi anıldı.
“Ben Abdi İpekçi...” Akatlar Kültür Merkezi sahnesinde beyaz perdeye yansıtılmış fotoğrafa bakarken, arka fonda bu üç kelime yankılanıyor. Beşiktaş Belediyesi’nin “Ustalara Saygı” etkinlikleri kapsamında 1 Şubat 1979’da katledilen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi için düzenlediği gecedeyiz. Konukların kulak kesildiği ses kaydı güçlükle anlaşılıyor. İpekçi, bir haber kaynağı ile telefon görüşmesinde. Muntazam Türkçesiyle arka arkaya sorduğu soruları yakalamaya çalışıyoruz. Kaydın ardından perdede siyah beyaz onlarca fotoğraf akmaya başlıyor. Galatasaray Lisesi, sayfiye yerleri, Milliyet gazetesi, seçim gezileri, eski Emlak Caddesi... İpekçi suikastının ardından ‘Abdi İpekçi Caddesi’ olarak değiştirilen Emlak Caddesi, slayt gösterisinin son karesi. Fotoğraflar burada bitse de hikaye bitmiyor.

‘Özgürlük savaşı verdi’
Bu özel gece, deyiş yerindeyse bir ‘ustalar geçidi’. Halit Kıvanç, Gülriz Sururi, Hıfzı Topuz, Prof. Dr. Selçuk Erez... Yılların eskitemediği Halit Kıvanç, Faruk Şüyün’ün hazırladığı gecenin sunuculuğu için sahnede. Kıvanç, “Abdi İpekçi dersem, ne dersiniz?” diyerek sahneyi, gazeteci Necati Zincirkıran’a bırakıyor: “Sağ olsaydı aynı yaşta olacaktık. Bizler Babıâli’nin çocuklarıyız. Abdi çok iyi bir haber gazetesi yaptı, Milliyet’i yarattı.”
İpekçi’nin asistanlığını yapan Melek Beler ise Abdi İpekçi’nin mütevazı kişiliği ile işindeki titizliğini anlatıyor. Hıfzı Topuz ise “Abdi özgürlük savaşı verdi. Basın özgürlüğü savaşı verdi. Anısını her zaman yaşatacağız” diyor. Geceye, uzakta ya da rahatsız olduğu için katılamayanlar var. Sahneden mesajı okunan Deniz Türkali bu isimlerden biri. Zeynep Oral ise yurtdışından video kaydı gönderenlerden; “Gazeteciliğin ‘abece’sini, insanlık onurunu yücelten bir meslek olduğunu ondan öğrendim”.

Haberal’ın mesajı
Gazeteci Mete Akyol, İpekçi’yi hoş bir hatıra ile anıyor:
“Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın selamını getirdim size. 19 Haziran 1978’de ilk organ naklinde İpekçi’nin kendisiyle yaptığı tam sayfa söyleşi için teşekkür ediyor. Sadece kendi adına da değil, o haberden sonra organ nakliyle hayata dönen birçok hasta için de teşekkür ediyor.”
Okşan Atasoy, Ergin Konuksever, Seraceddin Zıddıoğlu, Şükran Soner, Cemre Birand, Günel Cantak, Nazan Kuşçu, Seçkin Türesay, Gülriz Sururi, Selçuk Erez ve en son Nükhet İpekçi İzzet sahneye çıkıyor.
Nüket İpekçi’nin hüznü ve mutluluğu yüzünden okunuyor: “Bu ne müthiş bir gece. Ben babamı anlatamam. Hepinize teşekkürlerle geldim. Biz kanlı bir gömlekleyiz. Bu gömlek defalarca önümüze geldi. 12 Eylül’ü bitirdik, hâlâ göz göre göre Cumhuriyet’in önünde öldürmekten söz ediliyor.”