Genel Sağlık Açıkta satılan zehirlerle hayatınızı mahvetmeyin!

Açıkta satılan zehirlerle hayatınızı mahvetmeyin!

19.01.2018 - 11:00 | Son Güncellenme:

Genel olarak açık havada birçok mikrop bulunur ve bunlar tozla birleşerek kolayca yayılmaya başlar. Özellikle havaların ısındığı dönemlerde salgınlara sebep olan açık besinler, hareket eden insan ya da araçlarla beraber daha kolay hareket eder ve mikroplar her yana yayılır.

Açıkta satılan zehirlerle hayatınızı mahvetmeyin

Özellikle açıkhavada simit satan simitçiler, kuru meyve, şeker, çikolata satan toptancılar, pirinç, bulgur gibi açıktasatılan bakliyatlar ve açıkta satılan süt ve süt ürünleri sağlık için birçok olumsuzlukla doludur. Bazı mikroorganizmalar ürünün içerisinde ya da görüntüsünde farklılığa sebep olmadan sadece muhafaza koşulları, satış koşullar ve hijyenden ötürü zehir etkisi yaratabilmektedir. Ambalajı olmayan, menşeine güvenilmeyen ve etiket bilgileri olmayan, ambalajı yırtılmış ya da zarar görmüş ürünleri satın almamalıyız.

Haberin Devamı

Hijyenik değil

Açıkta satılanyiyecekler sadece mikrop ve bakteri etkisiyle değil; kuşlar, sinekler, kedi, köpek ve çeşitli böcekler gibi hayvanlarında etkisiyle mikropla daha hızlı buluşur. Hastalıklara davetiye çıkarmak ve zehir saçmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Kapalı durumda bile bone ya da eldiven kullanmadan satılan ürünlerin hijyeni iki defa düşünülmelidir.

Mikrop ve Bakteriler

Sokakta satılan birçok yiyeceğin içerisinde gözle görülemeyecek kadar küçük olan birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler zaman geçtikçe sayılarında artış gösterir. Açıkhavanın etkisiyle savrulan ve taşınan mikrop ve bakteriler sebebiyle salmonella başta olmak üzere birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Rüzgârlı hava ya da sıcak havanın etkisiyle bakteriler hızlı yayılırlar.

Haberin Devamı

Hızlı bozulma

Normal şartlar altında ışıktan uzakta muhafaza edilmesi, soğukta bekletilmesi ya da oda sıcaklığında muhafaza edilme koşulları olan ancak uyulmadığında kusma, karın ağrısı, bulantı yapan ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açan, hızlıca küflenen ya da bozulan ürünler yüzünden açıkta satılan ürünler zararlıdır.

Zehirler

Mikrop ve bakteri yuvası olan ve hızlı bir bozulma dönemi geçiren açıkta satılan yiyecekler aracılığıyla mikrop ve bakteriler kolayca vücuda girer ve kendini hızlıca belli eder. Bunun bir yolu besin ise zehirlenmesi şeklindedir. Mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma yapmaktadır.

Yazarlar