Dünya Açlık fotoğrafı dünyayı şoke eden genç kız, 16 kiloya ulaştı

Açlık fotoğrafı dünyayı şoke eden genç kız, 16 kiloya ulaştı

07.12.2016 - 10:36 | Son Güncellenme:

Ülkesi Yemen'deki kıtlığın simgesi haline gelen Seyda Ahmet Bağil isimli geç kız, hastanedeki tedaviye yanıt verdi ve beş kilo aldı.

Açlık fotoğrafı dünyayı şoke eden genç kız, 16 kiloya ulaştı

Seyda Ahmet Bağil, Yemen'de yaşayan 18 yaşındaki bir kız. Dünya onu, Ekim ayı sonunda açlıktan ölmek üzereyken çekilen şoke edici fotoğraflarıyla tanıdı.

Haberin Devamı

Ülkesinde halihazırda devam eden kıtlığın simgesi haline gelen Seyda, birkaç hafta sonra bu kez gülümseyen gözleriyle objektife baktı.

Başkent Sana'daki El Havra Hastanesi'nde tedavi edilen genç kız, artık konuşabiliyor.

Seyda'nın doktoru Vasfi el Zekari, genç kızın kronik durumunun sürdüğünü ve kemiklerindeki hassasiyetin devam ettiğini aktarıyor. Zekari, "Öyle görünüyor ki, bir daha asla normale dönmeyecek" diyor.

Genç kız, hastaneye getirilmesinden bu yana beş kilo aldı ve 16 kiloya ulaştı. Seyda'nın babası Ahmed, kızının hastanedeki sıvı gıdalar dışında hiçbir şey yiyemediğini belirterek yalnızca meyve suyu ve muzlu süt tüketebildiğini söylüyor: "Ne zaman düzeleceğini bilmiyoruz."

ÜLKENİN YARISI AÇ

Haberin Devamı

Yemen'de iç savaşla birlikte büyük bir insani kriz de yaşanıyor. 28 milyon nüfuslu ülkedeki her beş kişiden dördü yardıma muhtaç, nüfusun yarısı yeterli beslenemiyor. Yemen çatışmaların başlamasından önce bile 7 milyon kişi ile dünyada açlığın en çok hissedildiği ülkeydi. Şimdi bu sayı 13 milyona, yani nüfusun yarısına yükseldi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, 1,5 milyon çocuğun yeterli gıda alamadığı ülkedeki durumu, "Alanda gerçekten korkunç bir durum var. 21. yüzyılda bunu görmek gerçekten şok edici ve korkunç" cümlesiyle dünyaya duyurdu.

Dünya Gıda Fonu, ülkede çocukların yarısının, yani 15 milyon çocuğun kronik olarak yetersiz beslenme sebebiyle fiziki olarak yaşıtlarına göre çok daha az gelişmiş olduklarını bildiriyor.

UNICEF, önümüzdeki Mart ayına kadar yapılması gereken gıda yardımları için 257 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Çalkantılı yıllar geçiren Yemen, halihazırda fiili olarak üçe bölünmüş durumda. Ülkenin doğusu, orta kesimleri ile Aden ve Taiz'i de kapsayan güneybatı kentlerini Abdurabbu Mansur Hadi kontrol ediyor. Ülkenin batısı neredeyse tamamen İran destekli Husilerin elinde. Orta kesimlerde bir başka güç dikkat çekiyor, El Kaide. Kuzeyden güneye önemli bir bölgeyi kontrol eden terör örgütü, güneybatıya doğru bazı sahil kentlerinde de otorite kurdu.

Haberin Devamı

Husilere karşı operasyon yapan Suudi Arabistan'ın saldırılarında 2016 yılı içerisinde yüzlerce sivil öldü. Husiler ile Suudi Arabistan destekli koalisyon arasındaki çatışmaların bilançosu ise, 10 binden fazla ölüm.