Ekonomi ADALARI KOMŞU KAPISI YAPTIK

ADALARI KOMŞU KAPISI YAPTIK

11.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk turistler Ege’deki Yunan adalarını komşu kapısı yaptı. Son yıllarda adalar moda olunca 1 milyon 200 bin Türk turist, tatil için Yunanistan’a gitti. Yunanistan’dan gelen turist ise azaldı

ADALARI KOMŞU KAPISI YAPTIK

Türkiye’den giden turistler Yunanistan turizminin en önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi. Yunanistan Resmi İstatistik Kurumu (Hellenic İstatistical Authority) verilerine göre yaklaşık 1 milyon 200 bin Türk turist tatilini Yunanistan’da yaptı. Türkiye, Yunanistan’a en fazla turist gönderen 7’nci ülke konumuna yükseldi.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Selanik Philoxenia 2016 Turizm Fuarı sonrasında hazırladığı sonuç raporunda Yunanistan turizm pazarını mercek altına aldı. TÜROB’un raporunda yer alan değerlendirmeye göre, Türkiye’den, Yunanistan’a giden Türk turist sayısının 1 milyonu aşmasıyla, turizm sektöründe iki ülke arasındaki roller değişti ve Türkiye Yunanistan için önemli bir kaynak haline geldi.
Yunan turist azaldı
Türkiye’den Yunanistan’a giden Türk turist sayısı artarken; Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen turist gelen turist sayısı ise tam tersi bir grafik izliyor. Söz konusu raporu değerlendiren ve Yunanistan pazarıyla ilgili beklentileri dile getiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “2015 yılına kadar, kısmen bir istikrar gözlemlenmekle beraber, 2015 yılında yüzde 10, 2016 yılının ilk 10 ayında ise yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş meydana geldi. Yunanistan’da devam eden ekonomik sıkıntıların yanısıra, Türkiye’nin güvenlik sorunu olan bir ülke algısı, ülkemize gelen Yunan turist sayısında azalmaya sebep oldu” dedi. Bayındır, Yunanistan’da devam eden ekonomik koşullar dikkate alınarak, 2017 yılında da Yunanistan’dan ülkemize gelecek turist sayısında bir artış sağlanmasının beklenmediğine işaret etti.
Göçmen sorunu
Turizmin Yunanistan ülke ekonomisinin düzlüğe çıkabilmesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Bayındır, Türk turistlerin de bu ülkenin ekonomisine katkısının önemli boyutta olduğunu dile getirdi. Bayındır, 2016 yılında, göçmen sorununun adalardaki turizm faaliyetlerine darbe vurduğuna da değinerek, “Göçmen akını, Türkiye’ye yakın adalardaki turizmi olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.

497 bin kişi geldi

Yılda 23 milyon turist alan Yunanistan’ın turizm geliri 13 milyar dolar civarında. 754 bin yatak kapasitesi bulunan Yunanistan en çok turisti Makedonya’dan alıyor. Makedonya’dan gelen turist sayısı 3 milyon civarında. Yunanistan, Almanya’dan 2.8 milyon, İngiltere’den 2.4 milyon, Bulgaristan’dan 1.9 milyon, Fransa’dan 1.5 milyon, İtalya’dan 1.3 milyon ve Türkiye’den 1.2 milyon turist ağırladı.
Türkiye’ye gelen Yunan turist sayısı ise 2014 yılında 804 bin ile rekor kırarken, 2015 yılında 755 bine geriledi. Bu yılın 10 aylık döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 düşüşle 497 bin kişi oldu.

Yazarlar