Ekonomi Adana’dan Paris’e ‘tasarım’ rüzgarı

Adana’dan Paris’e ‘tasarım’ rüzgarı

03.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük tekstil ve konfeksiyon üreticileri arasında yer alan Türkiye, tasarımdaki iddiasını da her geçen gün güçlendiriyor.

Adana’dan Paris’e ‘tasarım’ rüzgarı

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB), Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) desteğiyle bu yıl yedincisini düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda dereceye giren ürünler tekstil ve moda dünyasında büyük heyecan yarattı. Yarışmanın 10 finalisti, ürünlerini Paris Premiere Vision ile Design Week Turkey fuarlarında sergileyerek, dünya moda devlerinin portföylerine girebilme şansını yakalayacak.

Haberin Devamı

Modada söz sahibi

‘Yeni Nesil Dokunuşlar’ temasıyla düzenlenen yarışmanın ödül törenine ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan ile TİM Başkanvekili ve ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç’ın ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve sektör temsilcileri katıldı.

Adana’da müzeye dönüştürülen Milli Mensucat Fabrikası’nda düzenlenen törene katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk tasarımcılarının yakın gelecekte dünya tasarım gündeminde belirleyici rol almasını istediklerini belirterek şöyle konuştu:

“Tasarım kültürümüzün gelişmesi ve yaygınlaşması adına sağladığımız desteklerle, Türk tasarımcılarımız moda üretimi konusunda uluslararası moda platformlarında kendilerinden söz ettiriyor.”

Haberin Devamı

Adana’dan Paris’e ‘tasarım’ rüzgarı

Yüksek gelirli ülkeler sınıfına çıkmak için tasarıma dayalı, markalı, katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi ve ihracatı bu yönde artırmak gerektiğini kaydeden Pekcan, “Kaliteli tasarım yolunda tasarımcılarımıza bu ve benzeri yarışmalarla hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunuyoruz. Bu doğrultuda bugüne kadar 143 tasarımcımızı destekledik” dedi.

Gençlere tam destek

TİM Başkanvekili ve ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, şunları söyledi:

“Biz daha çok ihracat yapmak ve istihdam sağlamak istiyoruz. Biz de bu yolda kumaşlarımıza ayrı bir renk, duygu, coşku katmaları için genç tasarımcılarımızı destekliyoruz. Bugüne kadar 7 yarışmada 700’e yakın tasarımcıyı sektörle buluşturduk. Bizler, gençlerin hayallerini ülkemizin hayalleri ile gerçekleştirmek için varız.”

74 tasarımcı yarıştı

Yarışmada birinciliği 1919 yılında kurulan Bauhaus sanat ve tasarım okulunun oluşturduğu ekolü ele alan ‘Düzlem’ isimli dokuma kumaş koleksiyonu ile Berna Süslü kazandı. ‘New Butterfly’ koleksiyonu ile Şansım Televi Boğa ikinci olurken, ‘Muture Core’ koleksiyonu ile Gizem Nur Bağ üçüncü sırada yer aldı. Yarışmaya, 16 üniversitenin tekstil moda tasarım ve tekstil mühendisliği bölümlerinde okuyan 74 yarışmacı başvurdu. Birinciye 15 bin, ikinciye 12 bin ve üçüncüye 9 bin TL ödül verildi.

Haberin Devamı

Adana’dan Paris’e ‘tasarım’ rüzgarı

Yarışmada finale kalan 10 yarışmacının kumaşlarından üretilen elbiseler, bir defileyle davetlilere sunuldu. Birinci olan kumaştan yapılan elbise büyük alkış aldı.