Gündem Adana TIR’ları yayınına ‘casusluk’ soruşturması

Adana TIR’ları yayınına ‘casusluk’ soruşturması

30.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

MİT’e ait TIR’larda çekildiği öne sürülen görüntüleri yayımlayan Cumhuriyet’in Yayın Yönetmeni Dündar hakkında soruşturma başlatıldı

Adana TIR’ları yayınına   ‘casusluk’ soruşturması

Adana’da durdurulan MİT TIR’larına ait olduğu iddia edilen arama görüntülerini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında, “Siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapmak ve devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek” suçlarından soruşturma başlatıldı. Görüntülerin yayınlandığı sitelere de nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce erişim engeli kararı verildi.
‘Engelleme talebi
MİT’e ait TIR’ları durduran askerler hakkında soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İrfan Fidan, Dündar hakkında soruşturma başlattı. Dündar hakkında başlatılan soruşturmadaki suç maddeleri ise, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “terör örgütünün propagandasını yapmak” ve “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek” olarak sıralandı.
Dündar hakkında soruşturma başlatan savcı İrfan Fidan nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne de başvurarak MİT TIR’larına ait görüntülere erişimin engellenmesini talep etti. Görüntülerin kaldırılmaması halinde görüntülerin yayınlandığı sitelere erişimin tamamen engellenmesini isteyen savcı, yapılan yayınların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ulusal ve uluslararası yararları ve milli güvenliği bakımından sakınca doğuracak mahiyette olduğunu belirtti. Talebi değerlendiren İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği ise savcı Fidan’ın talebini yerinde bularak görüntülere erişimin engellenmesi kararı verdi.
Yazılı bir basın açıklaması yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin terör örgütlerine yardım ettiği algısı oluşturulmak istendiğini belirterek, “Sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kurularak gerçeğe aykırı biçimde oluşturulan kurgu doğrultusunda arama kararına yazılan sahte ibareyle illegal bir örgütün ismi kullanılarak yardım tırları durdurularak aranmaya çalışılmaktadır” dedi.
Fidan’ın MİT TIR’larının durdurulması kapsamında yürüttüğü soruşturmada şu ana kadar 25 muvazzaf jandarma personeli tutuklandı. TIR’ı durduran 4 savcı da Adana’da HSYK soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.