Gündem ADI KESTANE KARASI

ADI KESTANE KARASI

25.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurt çapında etkisini gösteren şiddetli fırtına ve yağış Karadeniz’de dalgaların yükselmesiyle birlikte sele neden oldu. Karadeniz Sahil Yolu bir müddet ulaşıma kapandı. İstanbul’da da etkili olan fırtınanın halk arasında “Kestane Karası” olarak bilindiği açıklandı

ADI KESTANE KARASI

Türkiye, dün balkanlardan gelen şiddetli fırtına ve yağışa teslim oldu. Önceki gün İstanbul’u vuran fırtına dün de Karadeniz bölgesinde hayatı felç etti.
Giresun’da şiddetli fırtına nedeniyle altı metreye ulaşan dalgalar Karadeniz Sahil Yolu’nda üç buçuk saat çift yönlü ulaşımı engelledi. Boyu 6 metreyi bulan dalgalar dev molozları Karadeniz otoyoluna taşıdı. Giresun merkezde büyük hasara neden olan fırtına Atatürk Bulvarı, Liman Sahası, Gemilerçekeği bölgesinde, Emniyet ve İtfaiye binalarında hasara neden oldu. 30’dan fazla araç yolda mahsur kalarak hasar gördü.

Bir kişi kayboldu
Can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu belirten Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, “Vatandaşlarımızın sakin olsun, acil olmadıkça araçlarını çıkarmamsın” diye konuştu.
Rize’nin Fındıklı ilçesinde dalgaların sahile vurduğu odunları toplamak isteyen bir kadın dalgalara kapılarak kayboldu.Mine Sağlam isimli kadından haber alınamıyor.
Saatteki hızı 80 kilometreyi aşan dünkü fırtınanın halk arasında “Kestane Karası” olarak bilindiği belirtildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, kestaneler bu mevsimde olgunlaştığı ve bu fırtınayla dökülmeye başladığı için fırtınanın bu adı aldığını anlattı. Bu hava olayının genelde eylül ayının son haftalarına denk geldiğini ifade eden Köse, bu hava olayını “normal” olarak niteledi.
Fırtınanın Karayel üzerinden estiği için Balkanların soğuk havasını getirdiğini, bunun soğuğunun da 4-5 gün sürdüğünü kaydeden Köse, yazdan sonbahara geçişte yağışlar ve fırtınanın kuvvetinde ciddi artış olduğunu aktardı.

Ulaşıma heyelan engeli
Rize’nin Fındıklı ilçesinde Arılı Deresi taştı. Çamlıhemşin İlçesi Konaklar Mahallesi yolu, heyelan sonucu ulaşıma kapandı. Artvin’in Hopa ilçesinde bağlı köylerdeki dereler taştı. Sugören, Başoba, Başköy ile Eşmekaya köylerinde heyelan ve sel tehdidine karşı beş ev tedbir amaçlı tahliye edildi.

Haberin Devamı

‘Bu yol Karadeniz iklimine uygun değil’

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun’da benzer olayların 5 yılda bir yaşandığını hatırlatarak “Yoldaki araçlar oyuncak gibi suların önünde savruldu, deniz yola taştı. Bugün aynı manzara ile karşı karşıyayız. Yıllardır ifade ediyoruz; Bu yol Karadeniz iklim şartlarına uygun değil” dedi.