Adıyaman Adıyaman Turizmine Büyük Ödenek

Adıyaman Turizmine Büyük Ödenek

13.11.2017 - 16:08 | Son Güncellenme:

Adıyaman’da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi ile Adıyaman turizmine 7.7 milyon Euro’luk destek sağlanacak.

Adıyaman Turizmine Büyük Ödenek

Adıyaman’da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi ile Adıyaman ilinin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayarak, Adıyaman’da ki turizm sektörü faaliyetlerini rekabetçi bir yapıya kavuşturmak amaçlanıyor.
AB’nin sağlamış olduğu fonlardan IPA’nın (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) alt bileşeni olan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2007-2009 birinci proje teklif çağrısında ilan edilen hibe duyurusuna Adıyaman Valiliği (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) ile ODTÜ ortaklığında hazırlanan ve 2009 yılında başarılı bulunan bir projesidir. Adıyaman’da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesinin amacı, Adıyaman ilini turizm sektöründe daha rekabetçi bir seviyeye taşıyarak ilin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sunmaktır.
Proje kapsamında yapılacak çevre düzenleme projeleri ile Adıyaman’a 9 adet yeni destinasyon kazandırılması, promosyon faaliyetleri ile senelik 30 bin turist artışı sağlanması hedefleniyor. 33 Ay sürede tamamlanması beklenen projenin toplam bütçesi 7.7 Milyon Euro olduğunu belirten Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, “Proje sonucunda turist başına ortalama 1,2 olan geceleme sayısının 4’e yükseltilmesi, turizmden elde edilen gelirin arttırılması beklenmektedir. Projenin yürütücüsü Adıyaman Valiliği’dir. Adıyaman’da Turizm Sektörünün Canlandırılması projesinin dört adet alt bileşeni bulunmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ODTÜ arasında imzalanan 03.03.2008 tarihli protokol kapsamında hazırlanan ‘Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı’ çalışmaları sonucu Adıyaman’da 15 alan (Nemrut Dağı Tümülüsü, Arsemia Antik Kenti, Yenikale, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Derik Kutsal Alanı, Perre Antik Kenti, Haydaran Kaya Kabartması ve Mezarları, Palanlı Mağarası, Adıyaman Kent Merkezi, Turuş Kaya Mezarları, Atmalı Kaya Mezarları, Sofraz Tümülüsleri, Eski Besni ve Kızılin Köprüsü) tespit edilmiştir. Bu alanlardan Nemrut Dağı Tümülüsü çevre düzenleme projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Perre Antik Kenti çevre düzenleme projesi ise İl Özel İdaresi tarafından ihale edilmiş ve çalışmalar bitirilmiştir. Adıyaman Kent Merkezi’nde ise Adıyaman Belediyesi’nin çalışmaları devam etmektedir. Sofraz Tümülüsleri, Derik Kutsal Alanı ve Atmalı Kaya Mezarları’nın mülkiyet sorunu olduğu için proje kapsamı dışında tutulmuştur.
Geriye kalan 9 alan için çevre düzenleme projeleri hazırlanarak yaklaşık maliyetler hesaplanmıştır. Bu 9 alan Arsemia Tarihi Ören Yeri, Tarihi Roma (Cendere) Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Kızılin-Göksu Nehri, Palanlı Vadisi Palanlı Mağarası, Eski Besni Ören yeri, Turuş Kaya Mezarları, Kocahisar Köyü Yeni Kale, Taşgedik Köyü’nden oluşmaktadır” dedi.
Bu projelerin tamamının uygulanması bu proje kapsamda finanse edilecektir. Ayrıca kent merkezinde tüm bu çalışmaların odağı olacak aynı zamanda sergi ve gösteri amaçlı olarak kullanılmak üzere K-ODAK (Kommagene Odak) binası inşa edilecektir.
Vali Kalkancı, “UNESCO Kültür Mirası Listesinde bulunan Nemrut Dağı Tümülüsü ile Adıyaman önemli bir turizm kenti özelliği taşımaktadır ancak Nemrut’u ziyaret eden yıllık ortalama 70.000 turist son yirmi yıldır artış göstermemiştir. Adıyaman’da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi Adıyaman’ın turizm alanında hak ettiği noktaya ulaşmasında önemli bir araç olup tüm çalışmaların 2018 yılında ihale edilerek ivedilikle başlatılması hedeflenmektedir” diye konuştu.
Önceki gün Adıyaman’ı ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Oğuz Hamşioğlu ve Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı arasında proje ödeneği hibe sözleşmesi imzalamıştı.