Gündem Adliye işgalini başsavcı önlemiş

Adliye işgalini başsavcı önlemiş

29.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz’da Diyarbakır’da adliye binasının özel kuvvetler, jandarma ve Kolordu Komutanı’nın kuşatıldığı görüntüler ilk kez ortaya çıktı

Adliye işgalini başsavcı önlemiş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından Sıkıyönetim Komutanı olarak atanan 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak atanan 16’ncı Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlandı.

Haberin Devamı

Ağır silaha kuatma

Yılmaz ve Beyribey’in 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği soruşturmada, 15 Temmuz gecesi askeri hareketliliğin yaşanmadığı Diyarbakır’da adliye binasının özel kuvvetler, jandarma ve Kolordu Komutanı’nın ağır silahlı korumaları tarafından kuşatıldığı görüntüler ilk kez ortaya çıktı.

Adliyenin güvenlik kameralarınca kaydedilen görüntülere göre darbe gecesi saat 04.46’da Yılmaz, beraberinde 20 özel kuvvet personelinin bulunduğu 2 zırhlı araç ile çok sayıda jandarmanın bulunduğu minibüs ve teçhizatlı korumalarla binanın önüne geliyor. Bazı korumalar adliyenin zemin katında beklerken, Yılmaz’ın da beraberindekilerle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre’nin makamının bulunduğu kata doğru yöneldiği, daha sonra Güre’nin makamına girdiği yer alıyor.

Haberin Devamı

Bölgedeki tek girişim

Görüşmenin ardından Yılmaz’ın beraberindekilerle adliyeden çıkış yaptığı görülüyor. Başsavcı ile beraberindeki hakim ve savcıların kararlılığı üzerine yanındaki askerlerle birlikte adliyeden ayrılan Korgeneral Yılmaz’ın adliyeyi kuşatması, 15 Temmuz gecesi askeri hareketlilik yaşanmayan Diyarbakır’da sokağa yansıyan tek girişim olarak kayıtlara geçti.

Terzi’nin özel ekibini gizlemiş

Soruşturmayı yürüten savcı iddianamede, Korgeneral Yılmaz’ın darbeci general Semih Terzi’nin Diyarbakır’da kalan tam teçhizatlı 60 özel kuvvet birliğini başsavcının bilgisi olmadan 8’inci Ana Jet Üssü’nden otobüslerle tahliye ettiğini vurgulayan savcı, bu askerlerin daha sonra tespit edildiğini kaydeti. İbrahim Yılmaz’ın darbenin seyrine göre tavır takındığını ifade eden savcı, şüphelinin darbe teşebbüsü ve işgal girişiminin olduğu gece izinsiz kalkan Casa uçağıyla Ankara’ya giden darbeciTerzi ile görüştüğünü ve görüşme içeriğine ilişkin savunmasında net bir açıklama yapamadığını belirtti.