Gündem Adrasan yanacak ağaç kalmayınca söndü!

Adrasan yanacak ağaç kalmayınca söndü!

30.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antalya’daki Adrasan’da önceki gün çıkan yangın 18 saat sonra güçlükle kontrol altına alındı. 125 hektar orman, dört otel ve bazı işletmeler tamamen kül olurken zararın 3 milyon lira olduğu belirtiliyor

Adrasan yanacak ağaç kalmayınca söndü

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Türkiye’nin cennet köşelerinden Adrasan’da önceki gün 13.30 sıralarında piknik ateşinden kaynaklanmış olabileceği belirtilen ve rüzgarın etkisiyle tüm bölgeyi saran yangın 18 saat sonra güçlükle kontrol altına alınabildi. Can kaybının olmadığı yangında yaklaşık 125 hektar kızılçam ormanı ve meyve bahçesi ile bölgedeki dört otel ve bazı işletmeler kül olurken ilk belirlemelere göre zararın yaklaşık 3 milyon lira olduğu kaydedildi.
Yaz sezonun en büyük yangını Milli Park alanı Adrasan’ın İnceboyun Mevkisi’nde piknik sahası olarak kullanılan ve sahile 2 km uzaktaki ’Deve Çiftliği’ düzlüğünde başladı. Yangın rüzgarında da etkisiyle hızla yayıldı. Yangına bir saat sonra Antalya ile Kumluca, Finike ve Kemer ilçelerinden 100 orman işçisi, 15 arazöz ve 5 su tankeriyle karadan müdahale etti. Ancak büyümesi üzerine 2 helikopter ve 1 yangın söndürme uçağı da çalışmalara katıldı. Muğla ve Isparta’dan gelen ekiplerle birlikte söndürme çalışmalarına 7 helikopter ve 2 uçak, 40 arazöz, 13 su tankeri, 23 mühendis, 250 orman işçisi ve iş makineleri müdahalede bulundu. Antalya Valiliği de kriz masası oluşturdu.

İki turist kurtarıldı
Yerli ve yabancı tatilciler, panikle bölgeyi terk ederken alevler Mithat Otel, Cici Baba Otel, Erenler Otel, Ön Otel, bir hediyelik eşya mağazası ve restoranı sardı. Bu sırada bir pansiyonda mahsur kalan iki İngiliz turist kurtarıldı.
Denize kadar ulaşan alevler yüksek kesimde de sarp kayalıklarda ilerleyecek alan bulamayınca tamamen kontrol altına alınarak soğutma çalışmalarına başlandı.

Haberin Devamı

‘Çok büyük zarar gördük’

Yangının ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri zarar tespit çalışmalarına başladı. Büyükşehir Yasası sonrası beldeden mahalleye dönüşen Adrasan’ın muhtarı Nail Aksoy, bölgede 78 işletme bulunduğunu belirterek “Parasını kasasından alamayanlar var. İşletmenin, binaların mülk sahipleri ve rayiç bedellerini göz önüne alırsak 3 milyon liralık bir zarar var. Geçmişte sadece Olympos yangını olmuştu. Çok büyük zarar gördük” dedi.

‘Kasadaki paralarım yandı’

Eski Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Adrasan Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Cici Baba Oteli’nin işletmecisi Dilek Şahan, Günay’a, “İtfaiyelerin önüne yattık, yardım etmediler. Üzerimizden geçtiler. Öncelik ormanınmış” diye yakındı. Mithat Oteli’nin sahibi Öner Yorgancı’nın eşi Hatice Yorgancı da “Kasa yanmaz dediler. Kasada yatıracağım paralarım yandı. Ne yapacağımı bilmiyorum” diye ağladı. Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk de “Yangında 9 tesisimiz zarar gördü” dedi.

‘İtfaiye gelmedi’ iddiası
Gözyaşları içinde yaşadıklarını anlatan Mithat Otel işletmecisi Öner Yorgancı, “Yangın kozalaklar yüzünden hızla bize ulaştı. Hiçbir şeyimizi kurtaramadık. İtfaiye o an gelmedi. Sezon yeni başladı. Kredilerimiz var. Mağduruz” dedi. Yorgancı, tahmini olarak 250 bin lira zararı olduğunu, tesisin ahşap olması nedeniyle sigorta yapılamadığını belirtti. Kızı Hande Yorgancı da “Elektrikler kesildiği için civarı sulayamadık. Üzerimizdeki kıyafetler, tarağımız bile yandı” dedi.