Gündem ‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

18.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çekmeköy’de hayata geçen projeleri Milliyet’e değerlendiren Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “9 yılda adres gösterilen bir ilçe olabildiysek bu vatandaşımızın bize güvenmesi, bizim de gece gündüz çalışmamız sayesinde oldu” dedi.

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

İstanbul’un Çekmeköy ilçesini yapılan yatırımlarla cazibe merkezi haline getirdiklerini belirten Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

- Çekmeköy’ün ilçe olmasının ardından kentte neler değişti?

2009 yılında ilçe olduk. Göreve geldiğimizde belde belediyelerimizden devraldığımız hizmetlerimiz vardı ama ilçe olarak sıfırdan başlıyorduk. Tüm personelimizi bir araya toplayacağımız bir belediye binamız bile yoktu. Kısa sürede şehir ve imar planlarımızı tamamladık ve birbiri ardına yatırımlar yaptık. Şimdi Çekmeköy birçok konuda model alınan kent oldu. İlçe sınırlarımızda olmadıkları halde adresini Çekmeköy olarak yazan, bizim hazırladığımız projelere katılan hemşehrilerimiz var. Bu şehre hizmet ederken tek derdimiz vatandaşımızın duasını alabilmek. Bütün mesai arkadaşlarım da bu mantıkta çalışıyor. Bu sayede en zor işlerimiz bile çözülüyor. Eğer 9 yılda adres gösterilen bir ilçe olabildiysek bu vatandaşımızın bize güvenmesi, bizim de onların güvenini boşa çıkarmamak ve Allah rızası için gece gündüz çalışmamız sayesinde oldu.

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

Haberin Devamı

‘Temelleri sağlam attık’

- Çekmeköy’ün kent yaşamına örnek olması için neler yaptınız?

İşe başlarken dedik ki, “Biz bir şehir kuracağız. Bizim atacağımız her adım bu şehrin temelini oluşturacak. Bu yüzden biz temelimizi sağlam atalım ki kurduğumuz şehir, kent yaşamına örnek olsun. İlçemiz coğrafi açıdan çok şanslı. İstanbul’un akciğerleri olan ormanlara sahibiz. 17 bin 500 hektarlık alanı ile İstanbul’un yüzölçümü bakımından en büyük ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alan Çekmeköy’de şuanda kullanılabilen, imara açık olan alan 3 bin 500 hektar var. Geriye kalan 14 bin hektarlık alan tamamen orman. İmar planlarımızı buna göre hazırladık, yatay mimariyi benimsedik. Mahallelerin dokusuna uygun kentsel tasarım projeleri hazırladık. Metro yatırımları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yaptık. Tarihi ilçeler metro beklerken Çekmeköy’e iki metro projesi kazandırdık. Geçtiğimiz aralık ayında hizmete giren Üsküdar-Çekmeköy metrosunun Yamaneveler Çekmeköy bölümü haziran sonunda hizmete açılacak. Bununla birlikte ilçede değer artışı yaşandı. Bu değer artışı da kendiliğinden kentsel dönüşümü getirdi. Bugün geldiğimiz noktada Çekmeköy’de yüzde 72 kentsel dönüşüm gerçekleşti. Öte yandan Şehrimizde dönüşüm yaşanırken sokaklarımızda sosyal alanların oluşmasına da özen gösterdik. Cami duvarlarının kaldırılması ile ortaya çıkardığımız meydanlarda, Osmanlı kültürünü yeniden canlandırıyoruz. Camilerin duvarlarla sınırlar içine alınmasının ardından kaybedilen bir kültürü yaşatmak amacıyla hazırlanan proje, bölgeye sosyal ve ekonomik açıdan da hareketlilik kazandırıyor.

Haberin Devamı

Eğitim vadisi Çekmeköy

- İlçeye kazandırılan okullarla eğitim seferberliği başlattınız. Bu çalışmalarla mahallelerin kaderi değişti diyebilir miyiz?

Göreve geldiğimizde ilçemizde sadece 25 okul vardı. Gençlerimiz başka ilçelere okumaya gidiyordu. Öncelikli olarak bu sorunu çözmeyi hedefledik. Belediye olarak okul yapımı işimiz olmasa da teşviklerle ilçemizi bir eğitim vadisine dönüştürdük. Televizyonlarda gayrimenkul tanıtımlarında yatırımcıların ilçemizin bu yönüne vurgu yaptıklarını görüyorum açıkçası emeklerimizin karşılığını gördükçe de mutlu oluyorum. 9 yılda sadece 25 olan okul sayımızı, özel okulların da gelmesiyle birlikte 145’e çıkardık. İlçemize 2 özel üniversite kampüsü kuruldu. Üniversite kurulan mahallemizin kaderi değişti dersek yanlış olmaz. Yeni okulların kazandırılması için hala çalışıyoruz. Nüfus artışına bağlı olarak ihtiyaç hasıl olacağını düşünüp, yeni okullar için çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladığımız bir arsamız üzerinde yapılan engelli okulu olacak. Devlet okulu olarak yapılan bu okulumuzda engelli çocuklarımız eğitim görecek. Biz şehir planlarımızı yaparak bugünü değil yarınlarımızı da düşünerek yaptık. Şuanda şehir planlarımızda 50 yıl sonrasına bile yetecek okul alanımız var.

Haberin Devamı

Eğitim anlayışımız okul ile sınırlı değil. Gençlerimizin okul sonrasında da kendilerini geliştirebilecekleri, boş zamanlarını değerlendirebilecekleri alanlar oluşturuyoruz ki boşluğa düşmesinler; vatana, millete hayırlı bireyler olarak yetişsinler. Örneğin Yenilik Akademisi bilimle ilgilenen liseli gençlere yol gösteren, imkan sağlayan bir proje. TÜBİTAK iş birliğiyle yürütülen projede genç mucitler fikirlerini icada dönüştürüyor. Her yıl yaklaşık 700 öğrencimize projemizle bilimsel eğitim veriyoruz. Liseden mezun olduktan sonra bizimle devam eden, 5 yıldır aramızda olan gençlerimiz de var.

Haberin Devamı

- İnşaat çalışmaları süren devlet hastanesinde gelinen son durum nedir?

Göreve geldiğimizde 5 aile sağlığı merkezi ve küçük bir poliklinik vardı bölgemizde. Her mahallede bir aile sağlığı olsun diye işe başlamıştık ama şuanda bir mahalleye iki tane aile sağlığı merkezi açtığımız da oldu. Şuana kadar 20’yi aşkın aile sağlığı merkezi kazandırdık. Bunun yanında ki bizce en önemlisi büyük bir devlet hastanesi çalışması başladı. İnşaat çalışmalarında sona yaklaşılan hastanemiz yakın zamanda kullanıma açılacak. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin Çekmeköy Polikliniği gibi branşında uzman hekimlerin hizmet verdiği 5 büyük polikliniğimiz oldu.

Vatandaş yönetimde söz sahibi

- Vatandaş ve esnaf buluşmalarıyla sorunları yerinde tespit ediyorsunuz. Karşılığında aldığınız tepkiler nasıl?

Biz ilçe halkına hizmet için bu makamlardayız zaten. Halk günü yapıp vatandaşla buluşmayı bir gün ve bir mekanla sınırlandırmıyoruz. Belediyeye gelemeyen, söylemeye istemeye çekinen olur diye düşünüyoruz. O yüzden ben her gün mahallelerdeyim. Her öğle namazını bir mahallede kılar sonra esnafı dolaşırım. Hem esnafla hem de müşterileri ile sohbet ederim. Başkan yardımcılarım ve müdürlerim de odalarında oturmaz onlar da mahallelerde dolaşırlar ve kendi birimleri ile ilgili olsun olmasın tespitlerini benimle düzenli olarak paylaşırlar. Her hafta site yöneticileri ile buluştuğumuz toplantılar oluyor. Bir de yerel yönetimler buluşmalarımız var. Onda da ilçemizin sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek her kesimin sesine kulak veriyoruz.

‘Dualarla yolumuz açılıyor’

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

- Çekmeköylülerin huzuru ve mutluluğu için gerçekleştirdiğiniz çalışmalar neler?

Ekiplerimiz ilçemize yeni taşınan ailelere gidip, bilgiler veriyor. Nerede ne var, ihtiyaca göre aranacak numaralar, sosyal tesisler, muhtarı kim, okulları nerede hepsinin bilgisi veriliyor. Aynı şekilde yeni bebeği olan aileleri de ziyaret ediyoruz. Askere gidecek gençlerimizi de evlerinde ziyaret ederek içinde kışlada gerekecek malzemeler bulunan Asker Çantası hediye ediyoruz. Evinde yemek yapacak kimsesi olmayanlar yaşlı ya da hastalarımız var. Onları da yalnız bırakmak olmaz. Her gün kapılarını çalıp sıcak yemek götürüyoruz. Bu hizmetimiz de 365 gün boyunca sürüyor. Aynı şekilde kimsesi olmayan, evlerinin temizliğini yapamayan hatta kişisel bakımlarını yapamayan vatandaşlarımızı yalnızlıklarına terk etmek olmazdı. Arkadaşlarımız onları da düzenli olarak evlerinde ziyaret ediyor, evlerini temizliyor, saçlarını, tırnaklarını kesiyor. Bu işin en sevdiğim kısmı da bu; bol bol dua alıyoruz. Onlar bize dua ettikçe, bizim yolumuz açılıyor.

Son başvuru 6 Nisan’da

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

Çekmeköy Belediyesi’nin gençleri bilime teşvik etmek için üçüncüsünü düzenlediği bilim olimpiyatları, bu yıl milli üretim ve dışa bağımlı olmayan bir Türkiye hayaline ömrünü adayan Prof. Dr. Necmettin Erbakan adına düzenleniyor. Değiştir dünyayı sloganıyla gençlere seslenilen yarışmada başvurular, 6 Nisan 2018 tarihine kadar alınacak. Değerlendirmeler sonucunda dereceye girmeye hak kazanan gençler para ödülü ve projeye destek veren üniversitelerden burs kazanacak. Öte yandan Çekmeköy Belediyesi, öğrencilere uzay bilimlerini sevdirmek ve eğlenceli bir şekilde öğretmek amacıyla Uzay Teknolojileri Merkezi’ni hizmete açtı.

Başkan Ahmet Poyraz, “Farklı okullardan gençlerimizi buraya getirip faydalanmaları için elimizden geleni yapacağız. Bunu yapmamızdaki gaye gençlerimizi bilime teknolojiye ve geleceğe en iyi şekilde hazırlamak. Burası çok önemli bir şans” dedi. Merkezi gezen öğrenciler, ay üzerinde yolculuk yaparken güneş ve gezegenler üzerinde inceleme yapma imkanı buluyor.

Çekmeköy’e yeni kültür merkezleri

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

Çekmeköy Belediyesi artan nüfusa bağlı olarak mahallelere yeni kültür merkezleri kazandırmak için çalışmalara başladı. Üç yeni kültür merkezinin projelendirildiği hazırlık çalışmalarında sona gelindi. Yeni kültür merkezleri, Şahinbey Caddesi, Hamidiye ve Çamlık Mahalleleri’nde yapılacak. Hamidiye Mahallesi’ndeki Hamidiye Kültür Merkezi ve Çamlık Mahallesi’ndeki Fatih Bilgi Evi yıkılıp, daha kapsamlı hizmet verecek yeni binalar yapılırken Şahinbey Caddesi’nde yapımı planlanan Çekmeköy Kültür Merkezi, Doğa Park’ın önündeki boş arazide yükselecek. 11 bin m2 üzerine inşa edilecek merkezin içerisinde tiyatro ve konferans salonu, cep sineması ile sahneler yer alacak. Merkezin alt katları bölge halkının kullanımına sunulmak üzere otopark olarak tasarlandı.

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

Dergilerimiz tüm evlere ulaşıyor

- Çekmeköy Çocuk dergisi çocuklardan nasıl bir tepki aldı?

Üç süreli yayınımız var. Bir tanesi büyüklere hitap eden Çekmeköy 2023 Dergisi, bir tanesi çocuklarımız için hazırlanan Çekmeköy Çocuk Dergisi, bir tanesi de aylık faaliyet haberlerimizin derlendiği Çekmeköy Bülteni. Çekmeköy 2023 dergimiz; sanat, siyaset, iş, spor, medya, sağlık konularında her ay dopdolu bir içerikle çıkıyor. Her sayımızda bir ünlü röportajımız yer alıyor. Dergimiz ilçe içinde evlere ve esnafa dağıtılıyor. Çekmeköy Çocuk dergisi de ilçede eğitim veren 21 devlet okulunun tamamında dağıtılıyor.

20 bin adet basılan derginin içinde her ay bir hediye bulunuyor. Bu çalışmayla çocuklarımızın hayal gücünün sınırlarını genişletmeyi, genel kültürünü artırmayı, zihinsel ve ruhsal gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Ünlüler sinema dersi veriyor

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

Sanata yeteneği olan her yaştan insanın sanatsal faaliyetler içerisinde yer alabilmesini ve profesyonelliğe giden yolda donanımlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirilen Çekmeköy Belediyesi Sinema Akademisi projesinde ilk dersler başladı. 15 ile 81 yaş arası vatandaşların eğitim için başvurduğu, genel sanat yönetmenliğini oyuncu Burak Hakkı’nın üstlendiği akademide öğrencilere oyunculuk, yönetmenlik, senaryo, yapım ve teknik bölümler alanında eğitim alma imkanı sağlanıyor. Yetenekli insanlara imkan verilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Ahmet Poyraz, “Sinema toplumumuz için çok önemli bir şey” dedi.

65 BİN TL’LİK BÜYÜK YARIŞ

‘Adres gösterilen bir ilçe olduk’

Çekmeköy Belediyesi’nin 3. Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda bu yıl Komşuluk temalı filmler yarışacak.

1 Eylül tarihine kadar başvuruları alınacak yarışmanın sonunda toplam 65 bin TL ödül, sinemaya emek verenlerin olacak. Birol Güven, Burak Hakkı, Erol Erdoğan, Betül Soysal Bozdoğan, Turgay Tanülkü, Mihriban Zeki ve Ahmed İmamoviç’in jüri üyesi olduğu yarışmanın, geçen yıllar da olduğu gibi bu yılda Cumhurbaşkanlığı himayesine alınması hedefleniyor.

‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen bir Peygamberin ümmeti komşuluğu unutmamalı diyen Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Sadece birey olarak değil, artık ülke olarak da komşularımıza el uzatan bir milletiz. Modernleşme ile olumsuz yönde değişime uğrayan bu güzel değerimizin kaybolmaması için bir hatırlatma yapmak istedik” dedi.