Gündem AFAD: 11 milyar dolar harcadık

AFAD: 11 milyar dolar harcadık

28.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

5 kıta ve 52 ülkede insani arama kurtarma operasyonları yürüten Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Suriyeli mülteciler için 11 milyar dolar harcandığını açıkladı

AFAD: 11 milyar  dolar harcadık

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yürütülen uluslararası yardım çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bugüne kadar sadece Suriyeli mülteciler için 11 milyar dolar harcayan AFAD, 5 kıta ve 52 ülkede insani yardım ve arama kurtarma operasyonları yürütüyor.

Haberin Devamı

Son dönemde yapılan çalışmaların özetini Milliyet ile paylaşan AFAD yetkilileri ‘Uluslararası Küresel İnsani Yardım Raporu’nda Türkiye’nin 3 yıl üst üste dünyanın en fazla insani yardım yapan 3. ülkesi olduğunu, bunda da en büyük payın AFAD’da olduğunu dile getirdi.

AFAD’ın 2015 ve 2016 döneminde gerçekleştirdiği çalışmalar şöyle:

- Irak’ın Duhok Şariye ve Zaho Derabun ile Bersive bölgelerinde, IŞİD’ten kaçan Ezidi ve Türkmenler için 35 bin kişilik 3 kamp kuruldu.

- Irak’ta IŞİD teröründen kaçan insanlar için 765 İnsani Yardım TIR’ında gıda, ilaç, barınma ünitesi, hijyen malzemesi, giyim malzemeleri ulaştırdı. Irak’a yapılan insani yardımın finansal boyutu 72 milyon dolara ulaştı.

- Yemen’e 5.5 bin tondan fazla gıda ve ilaç, Afganistan’a 5 ton ilaç ve tıbbi malzeme, Filistin’e ise 1200 ton un ulaştırıldı.

Haberin Devamı

- Gazze’ye 1.5 milyon dolar tutarında ilaç ve medikal malzeme gönderilirken, Gazze’deki ilaç ihtiyacının yüzde 15 AFAD tarafından karşılandı. Abluka altındaki Gazze’ye aynı zamanda 11 bin gıda kolisi ulaştırılırken, 119 yaralı ile 106 refakatçisi Türkiye’ye getirilerek tedavileri gerçekleştirildi.

- Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012 yılında yerlerinden edilen Arakanlılar için bölgesel şartlara uygun malzemeden 3 bin 750 evin yapımına devam ediliyor. Arakan Eyaleti’nde yer alan 7 ilçe, 26 köyde yapılan kalıcı konutlarda toplam 25 bin Arakanlı’nın yaşayacağı bir merkez önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek.

Psiko-sosyal destek

- Kolombiya’dan Ekvator’a sığınan 6.5 milyon sığınmacı için 2 bini gıda ve 2 bini hijyen olmak üzere 4 bin koliden oluşan 25 tonluk insani yardım Porteviejo kentinin eski havaalanında kurulan kampa ulaştırıldı. 60 derin dondurucu ülke genelindeki 48 kampa dağıtılmaya başlarken, kamplardaki ihtiyacın karşılanması için 3 konteynerdeki 36 tuvalet ve 20 duş ünitesi Manta şehrine gönderilmeye başlandı.

- Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar için toplam 10 ilde AFAD’ın kurup yönettiği 26 barınma merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde sığınmacıların barınma, beslenme, güvenlik, sağlık, eğitim, psiko-sosyal destek, meslek edindirme, ibadet, sosyal aktivite, tercümanlık, haberleşme, bankacılık hizmetleri ve kuaför, çamaşırhane, internet erişimi gibi hizmetleri sağlanıyor. Suriyeli sığınmacılar için yapılan toplam yardım tutarı 10 milyar doları buldu. Suriye sınırının sıfır noktasına bugüne kadar 25 bin araçla 1 milyar 500 milyon liralık insani yardım ulaştırdı.

Haberin Devamı

- Filipinler’de Haiyan Tayfunu ve Nepal’deki depremin ardından AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, bölgeye giden ilk ekipler arasında yer aldı.

AFAD: 11 milyar  dolar harcadık
‘193 ülke arasından birincilik’

AFAD tarafından yapılan açıklamada dünya genelinde 60 milyondan fazla insanın yerinden edildiğine dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi: “Dünya geneline 244 milyondan fazla göçmen bulunuyor. Dünya nüfusunun yüzde 1’ine yakını yerinden edilirken, yüzde 3.3’ü ise göçmen durumunda bulunuyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2.8 milyon Suriyeliye AFAD koordinasyonuyla kucak açan Türkiye’yi ‘Dünya’nın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi’ ilan etti. AFAD Barınma Merkezleri’nin yönetilmesini sağlayan Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) Projesi, Birleşmiş Milletlerin Oscar’ı olarak nitelendirilen BM Kamu Hizmeti 2015 Ödülleri’nde 193 ülke arasında 1. oldu.”