Dünya Afgan kadın pilot ABD’ye sığınacak

Afgan kadın pilot ABD’ye sığınacak

27.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afganistan’ın ilk kadın pilotu olarak tanınan Nilüfer Rahmani’nin, ABD’den sığınma talebinde bulunduğu bildirildi. Genç pilotun, ülkesinde can güvenliği olmadığı gerekçesiyle bu talepte bulunduğu kaydediliyor.

Afgan kadın pilot ABD’ye sığınacak

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Taliban yönetimi sonrasında Afganistan’ın ilk kadın pilotu olan ve 2015 yılından bu yana C-130 tipi nakliye uçaklarının eğitimi için ABD’de bulunan Rahmani, sığınma talep etti. 25 yaşındaki kadın pilotun, eve dönmesi halinde can güvenliğinin olmayacağı gerekçesiyle sığınma talebinde bulunduğu kaydedilirken, Kabil yönetimi, Rahmani’nin bu hamlesine sert tepki gösterdi, genç kadının kararı sosyal medyada da tartışma yarattı.
Rahmani, geçen yıl ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Cesur Kadın” ödülüne layık görülmüş, cesaretiyle de ülkesinde ün kazanmıştı. Bununla birlikte Rahmani, Pakistan Talibanı ve bazı akrabalarından ölüm tehditleri alıyordu. Afganistan’daki ailesi tehditler nedeniyle birkaç ayda bir evlerini değiştirmek zorunda kalırken, erkek kardeşinin iki kez saldırıya uğradığı bildirilmişti. Rahmani, gazeteye yaptığı açıklamada “Ülkem için uçmak isterim. Ancak hayatımdan endişe ediyorum” diye konuştu. Rahmani, sığınma talebi kabul edilirse, sivil bir havayolunda veya ABD ordusunda uçmayı istediğini de söylerine ekledi.
Afganistan Savunma Bakanlığı ise, Rahmani’nin talebinin reddedilmesini umduklarını söyledi. Bakanlık sözcüsü, “Eğer bir asker güvenliğinden şikayet edip tehditlerden korkuyorsa, sıradan insanlar ne yapsın?” ifadesini kullandı.