Siyaset Afrika kıtası dikkatli olmalı

Afrika kıtası dikkatli olmalı

03.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı, FETÖ’nün en yaygın olduğu kıtalardan birinin Afrika olduğunu, Afrika ülkelerinin bu örgüte karşı çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Devlete sızdıkları anda ‘Çok geç oldu’ diyebilirsiniz. Biz yaşadığımız için uyarıyoruz” dedi

Afrika kıtası dikkatli olmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ülkelerine FETÖ tehlikesine karşı uyararak, “Devlete sızdıkları anda ‘Çok geç oldu’ diyebilirsiniz. Biz yaşadığımız için siz kardeşlerimizi uyarıyoruz” dedi.
Erdoğan dün İstanbul’da 2 farklı programa katılarak konuşma yaptı ve Çad Cumhurbaşkanı Deby İtno ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun açılış oturumu ile Beşiktaş Conrad Oteli’nde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü Bakanlar Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanı, İslam dünyasının sorunları, mülteci politikaları, Avrupa’nın göçmenlere yaklaşımı ve FETÖ’ye ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Afrika kıtası dikkatli olmalı


‘Dürüst değiller’
“Hem Afrika ülkelerinde ve Ortadoğu’da çatışmaları körükleyecek, çatışmalardan kazançlı çıkmanın hesabını yapacak hem de sizin politikalarınızın ceremesini çeken mağdurlara kapılarınızı kapatacaksınız. Şu anda Batı’nın yaptığı bu değil mi? 10 kişiyi alıyor, 50 kişiyi alıyor, 100 kişiyi alıyor ve bunun da faturasını kesiyor. Bir taraftan ekonomik çıkarlarınızla birçok Afrika ülkesinde fakirliği kronik hale getireceksiniz, diğer yandan da fakirlik ve çatışmalardan kaçan mazlumların Akdeniz ve Ege’de boğulmalarına ses çıkarmayacaksınız. Ondan sonra Aylan bebeği alacaksınız, dergilerinizin kapağına adeta bir sömürü aracı olarak resmini dahi kullanacaksınız. Bunların mantığı, anlayışı bu. Dürüst, samimi değiller. Böyle insan hakları savunuculuğu, böyle demokrasi olmaz.”
‘Kinim artıyor’
“Türkiyeli bir Müslüman olarak Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da yaşananlardan hicap duyuyorum. İtilip kakılmak pahasına Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan Müslümanları gördükçe utanıyor hicap duyuyorum. Bir taraftan da kinim, hırsım artıyor. O dergilerinin kapağına Aylan bebeğin resmini basmak suretiyle, ondan bir şeyler kotarmaya çalışanları gördükçe, kinim artıyor, hırsım artıyor. Çünkü dürüst değiller, samimi değiller. Aylan bebeği acaba oralara atan, oralara iten sebepler ne? Ümran bebeğin resmini kalkıp da ekranlara getirmek iş değil... 70-100 kişinin bindiği botu şişlemek suretiyle batıran o Batı zihniyetini biz ne zaman acaba zihinlerimizde batıracağız?”

Afrika kıtası dikkatli olmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu açılış oturumuna katıldı. Erdoğan, Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby’ye ebru tablo, Deby de Erdoğan’a tespih hediye etti. KAYHAN ÖZER AA

FETÖ uyarısı
“15 Temmuz gecesi ülkemizin yaşadığı başarısız darbe girişimi de bir yönüyle büyük bir terör eylemidir. FETÖ’nün en yaygın olduğu kıtalardan biri Afrika. Afrika ülkelerinin bu örgüte karşı çok hassas, çok dikkatli olması gerekir. Yarın eğer o ülkelerde devlete sızdıkları anda ‘çok geç oldu’ diyebilirsiniz. Biz yaşadığımız için siz kardeşlerimizi uyarıyoruz. Vakit geçmeden diyoruz. Şunu açık ve net olarak ifade etmek isterim; dini kavramları kullanarak, genç nesilleri robotlaştıran bu örgüt, sadece bize değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere karşı büyük bir tehdittir. ‘170 ülkede faaliyetimiz var’ diyor. Yani 170 ülkenin tüm o genç dimağlarını zehirleyen, o 170 ülkenin devlet kademelerine sızma çalışmalarını sürdüren, böyle bir darbeci terör örgütü. FETÖ ile mücadele hepimizin ortak mücadelesidir. Zira uluslararası terörle mücadelede, uluslararası dayanışma şarttır.

‘Niye dik durmuyorlar?’
“İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü Bakanlar Konferansı”na katılan Erdoğan, Türkiye’nin şu anda 2 milyon 700 bin Suriyeliye baktığını, çadır ve konteyner kentler dahil yaklaşık 14 milyar dolarlık faturalı harcama yaptığını hatırlattı. Buna karşılık Birleşmiş Milletler’den 550 milyon dolar destek geldiğini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: “Avrupa Birliği de bize söz vermiştir, ‘Size temmuz başına kadar 3 milyar avro vereceğiz’ demiştir. O günden bugüne gelen 200-250 milyon avro. Niye? Dürüst değiller, samimi değiller. ‘3 milyar avro göndereceğiz’ dediler hala gelecek. Bütün bu mücadelemizde teşkilat üyesi diğer ülkelerin desteğini görmek istiyoruz. İİT’nin birinci derecede bu noktada dik durması lazım. Arap Birliği var. Arap Birliği’nin dik durması lazım. Niye dik durmuyorlar. Yani katil Esed’i savunmak samimi bir Müslüman’ın tavrı olabilir mi? Kalkıp da hala Esed’i savunmak bir Müslüman’ın şanından değildir.”
Cumhurbaşkanı konuşmasında kadının toplumdaki konumuyla ilerleme arasında da şöyle bağ kurdu; “Kadını tamamıyla ilimden, irfandan, her şeyden uzak tutalım, siyasi hayatın içinde bulundurmayalım, sosyal hayatın içinde bulundurmayalım, ‘Sadece evde bulunsun yeter’ mantığı ve anlayışıyla güçlü bir millet oluşturulamaz. Onun için de ‘Batı niye bu kadar ileride’ deme hakkımız da yok.”

Belgesel ağlattı

Afrika kıtası dikkatli olmalı


Konferansta gösterilen “15 Temmuz Kadınları” belgeseli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı duygulandırdı. Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan’ın eşi Semiha Yıldırım da gözyaşını tutamadı. AA, DHA