Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nairobi KENYA

Nairobi Doğu Afrika ülkesi Kenya’nın başkenti. Yerel dilde Nairobi ‘serin suların yeri’ anlamına geliyor.

Yeşil ve sulak yer olarak da nitelenen Nairobi’nin nüfusu 4 milyon.

Yaklaşık bin 700 metre rakımı sayesinde yumuşak bir yayla iklimine sahip olan Nairobi’ye inince serinliği hissediyorsunuz. Belirli dönemlerde yağmur eksik olmazmış Kenya’da.

Afrika’nın serin suları

Uganda’ya göre daha şehirleşmiş ve daha modern görüntüsüyle dikkatimizi çeken Kenya Doğu Afrika’nın en büyük limanına da sahip. Kenya ayrıca Doğu Afrika’nın önemli finans, iş ve ulaşım merkezi.

Haberin Devamı

350 Türk yaşıyor

Kenya’da 350 dolayında yerleşik olarak Türk yaşıyor. 40 Türk firması Kenya’da faaliyet gösteriyor.

Kenya’da ağırlığı KOBİ statüsünde olmak üzere her yıl 8-10 Türk işletmenin kurulduğu ve her yıl 2-4 Türk işletmenin ise Kenya pazarından ayrıldığı belirtiliyor.

Kenya’da 200’ün üzerinde uluslararası şirket faaliyet gösteriyormuş. Hint kökenli nüfus ise ticarette Uganda’daki gibi oldukça etkin durumda.

Afrika’nın serin suları

Ülkenin 44.8 milyon nüfusunun yüzde 40’ı 15 yaş altında. Kırsal kesimde yaşayan nüfus oranı ise yüzde 76.

Ortalama yaşam süresi 64 yıl olan Kenya’da okuma yazma oranı da yüzde 87.

Yüzde 82’si Hıristiyan olan Kenya’da Müslüman nüfus ise yüzde 11 dolayında.

Suç oranı yüksek

Güvenlik sorunu olan Kenya’da suç işleme oranı yüksek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelen işadamlarına özellikle güvenlik uyarısı yapıldı.

Bunlardan bazıları “hava karardıktan sonra dışarıda dolaşılmamalı, gündüz vakti yaya olarak dolaşılmamalı, kapkaç tehlikesine karşı dikkatli olunmalı, otel dışından taksi tutulmamalı, dışarı araçla çıkılması durumunda araba hırsızlığına dikkat edilmeli, seyahat halinde iken araç kapı ve pencereleri kilitli tutulmalı” oldu.

Bir önceki durağımız Uganda’da güvenlik sorunu daha azdı.

Avrupalı ilgisi

Kenya’yı ziyaret eden turistlerin çoğunun Avrupa ülkelerinden geldiği belirtiliyor. Afrika ve Kenya denince ilk akla gelen de safari turları.

Nairobi’de gidilecek turistlik mekanlar olarak, Kenya Ulusal Müzesi, Nairobi Milli Parkı, Zürafa Merkezi, Nairobi Sheldrick Vahşi Yaşam Tesisi/Fil Yetimhanesi, kus bakışı seyir yeri, el işi ürünlerin olduğu Maasai Market öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Kenya’da altyapı yatırımlarına büyük ihtiyaç var. Altyapı projelerinde Çinli firmalar, enerji yatırımlarında ise Avrupalı ve Amerikalı firmalar etkin.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte gelen yaklaşık 135 işadamı çeşitli alanlarla ilgili görüşmeler yaptı.

Kenya’nın ithalatındaki başlıca ürünler; mineral yakıtlar, kara taşıtları, elektronik ekipman, makine, plastik ürünler ve demir-çelik.

Kenya dünyaya ise canlı ağaç ve bitki, kahve, çay, kesme çiçek, baharat ve kuruyemiş satıyor.

Fidan’ın fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kenya gezisinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

Türk Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, MİT Müsteşarı ve ön sıradaki bakanların Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda fotoğrafını çekmek isterken esprili dakikalar yaşandı.

Aycı, Fidan’a, karede onun da yer aldığı fotoğraf çekmesinin bir mahsuru olup olmayacağını sordu. Fidan ise çekebileceğini bir mahsur olmayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Espriyi ise bu esnada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kalın, “Siz çekin, zaten fotoğraftan Sayın Fidan otomatik olarak düşer, fotoğrafta sonra göremezsiniz” dedi.

Kalın’ın bu sözleri Fidan ve bakanlar da dahil çevredeki herkesin gülmesine neden oldu.