Gündem ‘Afrin’e girilecek bundan dönüş yok’

‘Afrin’e girilecek bundan dönüş yok’

20.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin yürüttüğü Afrin diplomasisi ekseninde Rusya ile yapılan görüşmelerin perde arkasına ilişkin can alıcı detayı açıklayarak, “Ruslar çekileceklerini söylediler” dedi.

‘Afrin’e girilecek bundan dönüş yok’

Canikli, Afrin operasyonunda temel hedefimizin örgütü o bölgede tamamen ortadan kaldırmak olduğunu, bu operasyondan dönüş olmayacağını söyledi
A Haber’e konuşan Canikli, olası operasyona ilişkin bir soruya, “Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı bir planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor. Suriye’nin kuzeyindeki bütün terör hatların varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok” diye konuştu.
‘Mayınlı alan’
Canikli, başka ülkelerin yaklaşım ve tavırlarının bu harekatı engellemeyeceğini ifade ederek, “Çünkü bu bizim en doğal hakkımızdır. Afaki, sanal bir tehdit unsuru değildir. Şu anda Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye, ülkemize yönelik terör tehdidi gerçek bir tehdittir, reel bir tehdittir ve büyük bir tehdittir. Suriye topraklarında çok farklı yapıların ağırlıkları söz konusu. Yani öyle güllük gülistanlık bir alan değil, bir mayınlı alan” dedi.
Böyle bir operasyona Rusların sıcak bakıp bakmadığı sorusu üzerine Canikli, şunları söyledi: “Elbette bu harekatın sorunsuz yürütülmesi noktasında oradaki ülkelerin, devletlerin, yani ağırlığı olan, arazide olan, şu anda belli bir hakimiyeti olan ülkelerin kanaatleri, görüşleri, düşünceleri son derece önemli. Onların bizim politikalarımızla olabildiğince örtüştürülmesi, yakınlaştırılması gerekiyor. Bizim oradaki başarımızı artıracak ve aynı zamanda Allah korusun muhtemel kayıplarımızı en aza indirecek adımlardır. Bunları atıyoruz ama sonuç itibarıyla bu harekat yapılacak. Atılacak herhangi bir adım bizi bu hedefimizden kesinlikle vazgeçirmeyecektir. Buradan dönüş yok”
“Afrin’de Rus askeri varlığının kademeli olarak çekildiği” yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Canikli, “Orada artık bir varlık bulundurmayacaklarını, askeri varlıklarını çekeceklerini söylediler. Rusya’nın kendi açıklaması, kendi politikalarının bir gereği. Astana süreci çerçevesinde İdlib ile ilgili alınan kararlar geçerlidir. Onda herhangi bir değişiklik söz konusu değil” dedi.
‘Fiilen başladı’
Canikli, operasyonun zamanlaması için “Yarın olabilir, akşam olabilir. Esasında filli olarak da harekat başlamış durumda. Sınırı geçmek hariç, onun dışında Türkiye’ye yönelik tacizleri kaldırmak için yapılan atışlarla operasyon zaten başladı” dedi.