Siyaset 'Afrin’e milis girişinin ciddi sonuçları olur'

'Afrin’e milis girişinin ciddi sonuçları olur'

22.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Afrin’e 30-40 araçlık konvoyla girme teşebbüsünde bulunan rejim yanlısı milislerin topçu atışlarıyla püskürtüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın, “Böyle bir girişimde bulunan kim olursa olsun, bunun ciddi sonuçları olur” dedi

Afrin’e milis girişinin ciddi sonuçları olur

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Afrin’e milis girişinin püskürtüldüğünü ifade ederek yeni bir girişim konusunda, “Böyle bir girişimde bulunan kim olursa olsun, bunun ciddi sonuçları olur... Bugün, yarın tekrar böyle bir teşebbüste tekrar bulunabilirler mi? Mümkündür, ama bununla ilgili tedbirler alınmıştır. Orada PYD-YPG terör örgütüne destek mahiyetinde atılacak her adım doğrudan bunların terör örgütleriyle aynı safta yer alması ve bizim için de meşru hedef haline gelmesi demektir” dedi. Kalın, Suriye ile bir temasın söz konusu olmadığını da ifade ederek, dolaylı ya da doğrudan “istihbari temasların” kurulabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kalın, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kalın, şunları kaydetti:

PÜSKÜRTÜLDÜ: (Şii milis güçlerin Afrin’e girdiği iddiası) Halep civarından gelip Afrin’in güney uçlarına, oradan şehre girmeye çalışan bir grup, 30-40 araçlık konvoyun bir girme teşebbüsü olduğunu gördük. Bu topçu atışlarımızla hemen püskürtüldü. Burada iddia edildiği gibi bir anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma olsa bile ya da başka arayışlar olsa bile, sahada birtakım kirli, karanlık pazarlıklar olsa bile Türkiye Cumhuriyeti olarak biz Zeytin Dalı Harekatıyla ilgili planlarımızı aynı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın da açık bir şekilde ifade ettiği gibi rejim veya başka bir unsurun bu yönde atacağı adımların mutlaka ciddi sonuçları olacaktır. Burada terör örgütüne, PYD-YPG’ye ve iltisaklı diğer gruplara yönelik herhangi bir himaye hareketi o aktörleri doğrudan bu terör örgütüyle aynı safa yerleştirir.

Haberin Devamı

YENİ VERİLER ELİMİZDE: Afrin meselesinde bizim kimseye bir izahat borcumuz yok. Baştan itibaren biz bunun gerekçelerini açık ve net bir şekilde ortaya koyduk. Afrin Harekâtı’nın meşruiyeti ve haklılığı konusunda her gün ortaya çıkan yeni veriler, bizim baştan beri verdiğimiz kararın doğruluğunu teyit etmektedir. Ele geçirilen bilgilerde aslında bölgenin yeni bir Kandil yapılmak istendiğini açıkça ortaya koyuyor. Ele geçirilen tüneller, mevziler, yığınaklar, karargâhlar buranın Suriye’nin Afrin bölgesinde bir Kandil haline getirilmesi çabasını çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

'SİYASİ DEĞİL, İSTİHBARİ TEMAS'

(Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye’nin Suriye rejimiyle doğrudan diyalog kurması gerektiği yönündeki açıklamasıyla ilgili) Şu anda bizim Şam rejimiyle doğrudan bir resmi temasımız söz konusu değil. Fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır. (Türkiye ile Esad arasında siyasi bir görüşme söz konusu mu?) Siyasi bir temasın olmadığını söyledim. İhtiyaca binaen ilgili birimler, özellikle istihbarat örgütleri üzerinden yapılır.

Haberin Devamı

'MEŞRU HEDEF OLUR'

(Afrin’e girme girişinin tekrarlanması ihtimali) Bu haberlerin bir kısmı biraz propaganda amaçlı yapılıyor. Dünkü (öneki günkü) görüntüler de 30-40 araçlık bir konvoyun bir yere doğru gitmesi de biraz şov, biraz da propaganda amaçlı yapıldığı anlaşılıyor. Ama bizim Afrin operasyonuyla ilgili kararlılığımız üzerinde en ufak bir etkisi dahi söz konusu değildir. Böyle bir girişimde bulunan kim olursa olsun, bunun ciddi sonuçları olur. Nitekim dün de bunu gördük, topçu ateşiyle bunlar püskürtüldü. Halep’ten tekrar geldikleri yere tekrar geri döndüler. Bugün, yarın tekrar böyle bir teşebbüste tekrar bulunabilirler mi? Mümkündür, ama bununla ilgili tedbirler alınmıştır. Orada PYD-YPG terör örgütüne destek mahiyetinde atılacak her adım doğrudan bunların terör örgütleriyle aynı safta yer alması ve bizim için de meşru hedef haline gelmesi demektir.