Gündem Afrin temizlendi sıra Tel Rıfat’ta

Afrin temizlendi sıra Tel Rıfat’ta

28.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mehmetçik ve ÖSO güçleri, Zeytin Dalı Harekâtı’yla Afrin ve çevresini YPG/PKK’lı teröristlerden tamamen temizledikten sonra stratejik önemdeki Tel Rıfat’a yöneldi

Afrin temizlendi sıra Tel Rıfat’ta

Zeytin Dalı Harekâtı’nda 67. gün geride kalırken Türk silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından terör örgütü YPG/PKK’nın iki yıl önce Afrin’den güneydoğuya doğru yayılarak işgal ettiği Tel Rıfat ilçesine yönelik operasyon başlatıldı. Güvenlik kaynakları Mınniğ Havaalanı’nın da bulunduğu bölgenin kontrol altına alındığını, birliklerin Tel Rıfat’a doğru ilerlediğini bildirdi. Bazı kaynaklardan da ilçenin ve havaalanının kontrol altına alındığı belirtilirken sahadan gelen haberler askeri kaynaklarca net olarak teyit edilmedi.

Haberin Devamı

Kontrol sağlandı

Sahadan gelen bazı bilgilere göre teröristler Tel Rıfat’ı önceki geceden itibaren terk etti. Dün sabahtan itibaren Tel Rıfat’a giren ÖSO güçlerinin, teröristlerin kaçtığı ilçede direnişle karşılaşmayarak kontrolü sağladığını bildirdi.

Tel Rıfat, Türkiye sınırına 18 kilometre mesafede bulunuyor. Terör örgütü YPG/PKK, Şubat 2016’da Tel Rıfat’ı işgal etmişti. Örgüt, böylece Fırat Nehri’nin doğusunda işgal ettiği topraklar ile batısında bulunan Afrin’i karadan birleştirmek için arada kalan bölgeleri ele geçirmeyi amaçlamıştı. Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı, örgütün bu girişiminin sonuçsuz kalmasını sağlamıştı.

İlçe sakini yüz binlerce Arap sivil, Fırat Kalkanı bölgesine komşu ve muhaliflerin kontrolünde bulunan Azez ilçesine sığınmıştı. Örgüt, işgalden sonra Tel Rıfat’a Afrin’den getirdiği, kendisine bağlı aileleri yerleştirmişti. YPG/PKK, böylece Suriye-Türkiye sınırı boyunca kesintisiz hakimiyet kuşağı kurmayı planlıyordu.

Haberin Devamı

İlçede halihazırda 15-20 bin civarı Kürt ve Arap yaşıyor. Ancak bunların yalnızca 800 kadarı Tel Rıfat’ın yerlisi olan Araplardan oluşuyor. Rus askeri unsurlarının da bir süre konuşlandığı ve Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasıyla çekildiği ilçenin gerçek sakinleri bir süredir topraklarının kurtarılması için gösteriler düzenliyordu.

Azez’de faaliyetlerini sürdüren Tel Rıfat yerel meclisi başkanı Mahmut Allito, bölgenin önemine dikkati çekerek, şunları anlattı:

250 bin kişi göç etti

“PKK 2016’da bölgeyi ele geçirdi. 50’den fazla köy PKK’nın saldırıları sonucu işgal edildi. Yoğun saldırılar sonucu aileler, Türkiye sınırına göç etmek zorunda kaldı. Terör örgütü Tel Rıfat’ı ele geçirdi. Bölgeden yaklaşık 250 bin sivil göç etmek zorunda kaldı. Tel Rıfat çok önemli bir yer. Burası teröristlerin Türkiye-Suriye sınırında bir devlet kurma hayalleri için çok önemli. Tel Rıfatlı siviller PKK hükmünde yaşamaktansa çadırlarda kalmayı tercih etti. Rejim güçleri Tel Rıfat’ı ele geçirirse, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi tehdit altına alınmış olacak.”

Allito, Tel Rıfatlıların Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatında çok sayıda şehit verdiğini de belirterek, “Şehitlerimiz sadece kendi bölgelerini değil, buraları da (Azez ve çevresi) korumaya çalışıyordu. ÖSO ve Türk kardeşlerimizin operasyonlarını devam ettirip terör örgütü PKK tarafından işgal edilen Tel Rıfat ve çevresini kurtarmalarını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Havadan görüntülendi

Anadolu Ajansı’nın drone ile kaydettiği görüntülerde, ilçe merkezini çevreleyen geniş tarım arazilerine dev çukurlar kazıldığı göze çarpıyor. Yine kent merkezinin etrafına uzun ince savunma mevzileri kazıldığı ve bunların bir alanda birleştiği görülüyor. Merkezde bulunan ve ilçeye ismini veren Rıfat Tepesi’nin de yansıdığı görüntülerde kent merkezinde pek sivil hareketliliğin olmaması dikkati çekiyor. Videoda, merkeze yaklaşık 5 kilometre mesafede, teröristlerin toplanma noktası olarak kullandığı dikdörtgen bir arazide, tek katlı yapılar ve araçlar görülüyor.

BM: Yardım konvoyu gidecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, karar alınmasına rağmen Suriye’de hala uygulanamayan ateşkesin görüşüldüğü toplantıya katıldı. Afrin’deki gelişmeleri de değerlendiren Lowcock, 183 bin 500 kişinin Afrin’den ayrıldığını söyledi. Lowcock, Afrin’de 50 bin ila 70 bin arasında kişinin bulunduğunu ve kente sınır ötesi insani erişimin mümkün olduğunu belirterek, “Türk hükümeti bize bu konuda istekli olduğunu iletti ve biz de çok kısa sürede konvoy göndermeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tuzaklanan bomba 3 sivili öldürdü

Terör örgütü YPG/PKK’nın Afrin’den kaçarken evlere tuzakladığı patlayıcılar can almaya devam ediyor. Şeran beldesine bağlı Çemenli köyünde aynı aileden 3 sivil öldü. Aile, Afrin ilçe merkezinin teröristlerden arındırmasının ardından çatışmalardan kaçtıkları evlerine dönmüştü. İlçede önceki gün de, bir evde tuzaklanan patlayıcı yüzünden bir
kadın hayatını kaybetmişti.