Afyonkarahisar Afyonkarahisar'da, “İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar” İsimli Fotoğraf Sergisi Açıldı

Afyonkarahisar'da, “İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar” İsimli Fotoğraf Sergisi Açıldı

28.08.2017 - 14:14 | Son Güncellenme:

.

Afyonkarahisarda, “İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar” İsimli Fotoğraf Sergisi Açıldı

Büyük Taarruz ve Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar’da, Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar tarafından “İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar” isimli fotoğraf sergisi açıldı. Sergide en dikkat çekici fotoğraf ise 13 Temmuz 1922’de şehit edilen Türkler ile tarihi Karahisar Kalesine çekilen Yunan bayrağının fotoğrafı oldu.
Özpunar tarafından merkez PTT binası önünde oluşturulan sergide 150’ye yakın fotoğraf görücüye çıktı. Vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılanan sergide tarihe damga vuracak birbirinden özel ve güzel fotoğraflar sergilendi. Sergide Yunan arşivlerinde de yer alan bir çok fotoğraf olduğunu belirtilirken, bu fotoğraflardan en dikkat çekici olanları ise Afyonkarahisar’ın ilk işgal edildiği gün olan 13 Temmuz 1922’de şehit edilen onlarca Türk’ün yer aldığı fotoğraf ile tarihi Karahisar Kalesi’ne çekilen Yunan bayrağının yer aldığı fotoğraf oldu. 150’ye yakın fotoğrafın yer aldığı sergide işgal yılları ile birlikte “Kutruluş” dönemi de anlatıldı. Büyük Taarruz ile birlikte Yunan’ın İzmir’de denize döküldüğünü gösteren fotoğraf ise görenleri gururlandırarak göğsünü kabarttı. Sergiyi geze vatandaşlar çok duygulandıklarını kaydederek, o yılların günümüze aktarılmasından emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

“Yunan mezalimini fotoğraflarda görebiliyorsunuz”
Sergi ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar, fotoğrafların adeta tarihe ışık tutacak nitelikte olduğunu dile getirdi. Özpunar, “Bu sene 9. düzenlediğimiz ‘İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar’ isimli fotoğraf sergimiz yaklaşık 1921-22 yıllarında çekilmiş ve çoğu Yunan arşivlerinde yer alan fotoğraflardan oluşuyor. Fotoğrafta tabi neler var, Yunan mezalimini fotoğraflarda görebiliyorsunuz. Yakılan, yıkılan Afyonkarahisar’ımız. Katledilen insanlarımız ve yine en sonunda da sergimizin son bölümünü Afyon’un kurtuluşu oluşturuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kocatepe’de 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz ve sonrasındaki 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi neticesinde yurdumuzdan kovulan düşmanı görebilirsiniz. Bugünlere ait fotoğraflarımız var. Sergimiz büyük bir ilgi görüyor vatandaşlardan. O günleri fotoğraflardan da olsa görüp incelemek insana değişik duygular veriyor. Acı günler Allah tekrar yaşatmasında o günleri diyoruz ve insanları sergimizi gezmeye davet ediyoruz” dedi.
Serginin 30 Ağustos Çarşamba akşamı son bulacağı belirtildi.