Gündem Ağaca ses veriyor

Ağaca ses veriyor

29.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 yaşından beri birçok enstrüman yapan ve gününün büyük bir bölümünü atölyesinde geçiren Paki Öktem, “Ağaçlarla aramda bir diyalog gelişti. İşim ağaca ses vermek” diyor

Ağaca ses veriyor

12 yaşından bu yana klasik Türk müziği enstrümanları üreten Paki Öktem 72 yıldır unutulmuş bir alanda yaptığı enstrümanlarla adından sıkça söz ettiriyor. Ağacı işleyip ona ruh veren Öktem, 84 yaşında olmasına rağmen Kadıköy’deki küçücük atölyesinde âşık olduğunu söylediği ağaçları içinde enstrüman üretmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Keman yapmak için okuduğunu belirten Öktem şunları söyledi: “Halamın oğlu keman çalıyor. Ben de çalmak istiyordum meraklanmıştım. Babam demiryollarında çalışıyordu ve 12 lira maaş alıyordu o zaman. O yoklukta nasıl keman aldırayım? İlkokulu bitirmiştim sanat mektebine gideyim, marangozluk bölümünde öğrenim göreyim kendime keman yapayım, düşüncem bu yöndeydi. Keman yapmak için okuyorum. İlkel aletlerle kendime keman yaptım. O zaman Elazığ’da keman yapmak büyük bir olaydı. Babam da yaptığı kemanı komşulara gösterip övünürdü. Büyük meseleydi. Elazığ’da iş imkânı kısıtlıydı. Marangoz olup piyasada bir şey yapamazdınız.”

‘Müzelerde sergilendi’

Yaptığı birçok enstrümanın müzelerde sergilendiğini belirten Öktem, “Askeri okula gittim ve asker oldum. Görevim bitince de buraya geldim bildiğim bir işi gerçekleştireyim dedim. Kanun yapmaya başladım. Bana kimse şöyle yap ölçüsü şöyle demedi. Kendi kendime başladım ve çevremi oluşturdum. Birkaç tane kanun yaptım. Fakat kanun sistemini yapmak zordur. Ud merakı başladı. Uddan sonra tambur sonra yaylı tambur kemençe yapım. Almanya İslam Eserleri Müzesi’ne eser yaptım. Birçok ülkeye birçok enstrüman yaptım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Atölyede mutluyum’

Atölyede zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını söyleyen şunları söyledi: “Günümün büyük bir kısmı atölyede geçer. Buraya geldiğimde mutlu oluyorum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Saatim yok sabah erken gelip gece geç saatlere kadar burada mesai harcarım. Bu işte bazen çözülemeyen durumlar oluyor. Bunu bazen uyku arasında düşünürken çözerim. Yataktan kalkıp atölyeye gelip hallederdim. Eğer çözemezsem bana engel olurdu. Sanat okulunda birçok şey öğrendim. Okul bana işin teknik kısmını öğretti. Bu aletler çocuklarım gibi. Emek veriyorum gecemi gündüzüme katıp yapıyorum ama satmaya kıyamıyorum sonra. İşimiz ağaca ses vermek.”

20 çeşit enstrüman yaptı

Ağaçlarla arasında diyalog oluştuğunu söyleyen Öktem şöyle konuştu: “Türk müziğinde kullanılan enstrümanları ürettim. Onun dışında otantik olanları da yaptım. En az 20 çeşit enstrüman yaptım. Sıradan yapmadım. Yaptığım eserler müzelerde sergileniyor. Atölyeye girince vaktimi nasıl geçirdiğimi bilmiyorum. Ağaç çok önemlidir. Birçok renkte ağaç var. Çok çeşitli ağaç var. Siz ağacı işlemeye başladığınız zaman ağaç size “boş ver benden benden yapma” diyor. Ağaçla bütünleşiyorsun. Ağaçla bütünleşince de onun bir dili var anlıyorsun. Karşılıklı bir diyalog oluşuyor. Her ağacı her yere kullanamazsın.”