EkonomiRSS
06 Şubat 2010 - 23:22

Agah Uğur: Çocuklarımız Çinlilerle rekabet edecek

“Mimarlıktan atık su mühendisliğine kadar her alanda 40'ar milyon Çinli öğrenci olacak”

“Mimarlıktan atık su mühendisliğine kadar her alanda 40'ar milyon Çinli öğrenci olacak”

Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk akşamki son oturumundan çıktıktan sonra yolda Borusan Holding’in CEO’su Agah Uğur’la karşılaştık. Uğur, Osman Ulagay’la beni görür görmez, “Siz iyi zamanda çocuk büyüttünüz. Bizim işimiz çok zor” diye lafa girdi.
Allah Allah, Davos’ta gün boyu dinlediklerimizin bizim çocuklarımızla ya da onun çocuklarıyla nasıl bir alakası olabilir? Uğur gün boyu duyduklarından ya da gördüklerinden çok etkilenmiş olmalı ki, bizim soru sormamıza fırsat vermeden içini dökmeye devam etti:
“Sizin çocuklar okurken de işe girerken de daha az rekabet vardı. Bütün gençler için ilk iş çok önemlidir. Baksanıza Çin’de 40 milyon piyano öğrencisi varmış. Sadece piyanoda değil, mimarlıktan atık su mühendisliğine her alanda 40’ar milyon Çinli öğrenci olacak! Bunlar kendi ülkelerinin dışına çıkacaklar; Amerika’daki üniversitelere başvurma oranları bin misli artacak. Üstelik onların kültüründe tembellik yok; eziyet çekmek, çalışmak var. Çinliler bizim çocuklarımız için acımasız bir rakip diye düşünüyorum. Benim kızlarım şu ana kadar ortaokul ve lisede sadece Türklerle rekabet ediyorlar; yerel bir rekabetin içindeler...”

40 milyon piyanist!
Günün son oturumunda şu anda dünyanın bir numarası sayılan ünlü Çinli piyano virtüözü Lang Lang’a başarı ödülü verilirken Çin’de onun izinden yürüyen 40 milyon piyano öğrencisi bulunduğu belirtilmişti.
28 yaşındaki Lang Lang, New York Filarmoni, Berlin Filarmoni ve Viyana Filarmoni gibi dünyanın en ünlü orkestralarıyla çalmaya kabul edilen ilk Çinli piyanist. Kısa sürede bütün Batı’da kabul gördüğü gibi, yıldızı o kadar hızla parlıyor ki, yakında piyanoda tüm zamanların en iyisi ilan edilirse hiç şaşmam.
Lang Lang’ı geçen yaz Salzburg Festivali’nde hayranlıkla dinlemiş, ardından da çok sayıda röportajını okumuştum. Borusan’ın CEO’su Uğur endişesinde haklı; zira Lang Lang bu başarısını tüm yeteneklerine ilaveten yıllar boyu çoook, ama çoook ve disiplinli çalışmasına bağlıyor.
Lang Lang’ın konuşmacı olduğu ve piyano çaldığı özel bir oturuma da katılan Uğur, izlenimlerini şöyle aktarıyor:
“Lang Lang neşeli, coşkulu, huzurlu. Çok samimi, sanatçı mesafesi hiç yok. 5 yaşındayken 5 saat, 10 yaşındayken 8 - 9 saat piyano çalışması gerekiyormuş. Bu sürenin % 60-70’ini severek yapıyormuş; son bölümü çok ağır geliyormuş, ama Lang Lang asıl farkı orada yarattığına, işin sırrının çok çalışmak olduğuna inanıyor. Malcolm Gladwell’in dediği gibi herkesten daha iyi olabilmek için çok çalışacaksın. Ancak mükemmeliyete ulaştıktan sonra, farkı üzerine inşa edebilirsin.”
Karlı bir Davos gecesinde, kendi kızlarını dünya vatandaşı olarak yetiştirmek isteyen bir babanın aklından geçenleri babalara ve ortaöğretimdeki çocuklarına aktarmak istedim.
İyi pazarlar.



TEMBELLİK YOK, ÇALIŞMAK VAR
Borusan'ın CEO'suna göre bugün ortaöğretimdeki gençlerin işi 10 yıl
öncesine göre çok daha zor. Çinliler'in kültüründe tembellik yok, çok çalışmak var.

Reklamlar & Kişisel Ürünler
Yazarlarda Ara
Bul
©Copyright 2010