Gündem Ağar 2 yıl yatacak

Ağar 2 yıl yatacak

17.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

11 yıllık dokunulmazlığının ardından yargılanan ‘Susurluk davası’nın son sanığı Ağar’ın cezası Yargıtay tarafından onandı. Ağar, onlarca suçlamaya rağmen sadece ‘örgüt’ten yargılanmıştı

Ağar 2 yıl yatacak

Susurluk’ta 3 Kasım 1996’da “siyaset, mafya, polis” ilişkilerinin günyüzüne çıktığı kazanın ardından başlatılan soruşturma üzerine açılan davanın son sanığı, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın cezası kesinleşti. 16 yıl önce başlayan soruşturma ve yargılama sürecinde milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle dokunulamayan, 11 yıllık dokunulmazlığın ardından milletvekilliği bitince hakkındaki davanın görülmesine başlanan, 55 dakika ifade veren Ağar’ın 5 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.
Hakkındaki onlarca suçlamaya rağmen sadece “örgüt kurma ve yönetme” suçundan yargılanan Ağar, eski İnfaz Kanunu uyarınca 2 yıl cezaevinde yatacak.

11 yıl sonra yargılandı
Susurluk kazasının ardından İstanbul DGM Başsavcılığı’nca açılan ve İstanbul 6 Nolu DGM’de görülen Susurluk davasında İbrahim Şahin, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Emre Ulu, Mustafa Altınok, Abdulgani Kızılkaya, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Korkut Eken çeşitli hapis cezalarına mahkum edildi. İstanbul DGM Başsavcılığı, 9 Şubat 1998 tarihli iddianamesi ile Mehmet Ağar hakkında, “cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, gıyabi tutuklu sanık Yaşar Öz ve Abdullah Çatlı’nın gizlenmesine yardım etmek ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından dava açtı.
Ancak Ağar’ın milletvekili dokunulmazlığı 11 yıl sürdü ve 2008’de yargılamaya başlanabildi.

55 dakika ifade verdi
9 Şubat 2009’da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmaya gelen Ağar, sadece 55 dakika ifade verdi.
Duruşmada, 342 avukat adına müdahillik talebinde bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, Ağar’ın 229 gözaltında kayıp olayından, Behçet Cantürk, Hüseyin Şimşek, Hasan Ocak gibi faili meçhul cinayetlerden sorumlu olduğunu öne sürdü ve müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme ise müdahillik talebini reddetti. İfadesinde Abdullah Çatlı’yı tanımadığını, Çatlı’dan çıkan ve imzasını taşıyan belgelerin sahte olduğunu söyleyen Ağar, “Bekçi görse yırtar atar belgeleri” dedi. Susurluk hükümlüsü Korkut Eken’i “kahraman” olarak nitelendiren Ağar, özel harekâtçı polisler için de, “Tanımam, polis memuruyla genel müdürün irtibatı olmaz” dedi.

Bunlardan ceza almadı
Ağar, Çatlı’nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek, Yaşar Öz’e silah taşıma izin belgesi ve yeşil pasaport verilmesini sağlamak suçlamalarından soruşturmaların Şartla Salıverme Yasası kapsamına girmesiyle kurtuldu. Ağar, kurduğu örgütün “kasten adam öldürme veya yağma ve yol kesmek, adam kaldırmak” suçlarını işlediği iddialarına rağmen, bu suçlardan ayrı ayrı yargılanmadı. Örgüt kurmaktan 4 yıl hapse mahkum edilen Ağar’ın cezası yöneticiliği nedeniyle yarı oranında artırıldı. 6 yıla çıkan ceza iyi hali nedeniyle 1 yıl indirildi ve 5 yıl olarak belirlendi. Ağar, duruşmanın ardından avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamasında, “Bu kararın Yargıtay’da düzeleceğine eminim” dedi. Ancak, Yargıtay 9. Ceza Dairesi oybirliğiyle temyiz edilen kararı onadı. Yargıtay Başsavcılığı, kararı mahkemeye, mahkeme de Ankara İnfaz Savcılığı’na iletecek. Savcılık, Ağar’a teslim olması için yazı gönderecek. Savcılığın, 3 yıldan fazla hapis cezası aldığı için doğrudan yakalama kararı çıkartma hakkı da bulunuyor. Bu yol izlenmez ve Ağar 10 gün içinde teslim olmazsa, hakkında yine yakalama kararı çıkacak.

Haberin Devamı

Cezaevine savcı karar verecek
Eski İnfaz Kanunu’nda teşekkül oluşturma suçu, diğer örgüt suçlarından ayrı değerlendirildiğinden, bu suçtan mahkum olanların cezanın 5’te 2’sini yatması hükmü yer alıyordu. Bu nedenle Ağar, sadece 2 yıl hapis yatacak. Olağan koşullarda örgütlü suçlardan ceza alanlar F Tipi Cezaevi’nde yatıyor. Ancak, eski TCK’ya göre ceza alan diğer Susurluk sanıkları, F tipi cezaevlerine konulmadı. Hükümlü Korkut Eken önce Ulucanlar, sonra yarı açık Ayaş Cezaevi’ne konuldu. Ağar’ın hangi cezaevinde kalacağına savcılık karar verecek.

Ayhan Çarkın dinlenmedi
Ağar, emniyete İsrail kökenli Hospro firmasında hibe edilen silahların kaybolması, bu silahların Susurluk çetesinde çıkması, Abdullah Çatlı’ya silah taşıma izni ve yeşil pasaport verilmesi, çetenin kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topal cinayetini işlemesi, bu cinayete karışan isimlerin Sedat Bucak’a koruma verilmesi ve soruşturulmaması, Yaşar Öz’e silah taşıma izni verilmesi, Tarık Ümit’in bu isimlerce kaçırılıp öldürüldüğü gibi iddialardan cezalandırılamadı.
Mehmet Ağar’ın yargılandığı dönemde, Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkın, faili meçhul birçok cinayeti kendilerinin işlediğini belirterek, aralarında Ağar’ın da bulunduğu birçok ismi azmettiricilikle suçladı. Ancak, taleplere rağmen, mahkeme, Çarkın’ı duruşmada dinlemeden davayı karara bağladı.