Ramazan Oruçluyken ağda yapılır mı? Oruçluyken epilasyon yaptırmak orucu bozar mı?

Oruçluyken ağda yapılır mı? Oruçluyken epilasyon yaptırmak orucu bozar mı?

11.03.2024 - 09:38 | Son Güncellenme:

Oruç zamanı geldiğinde insanların en çok korktuğu olay oruçlarının bozulması olmakta. Ramazan, beraberinde büyük bir bereket ve sağlık habercisi orucu getirmekle birlikte birçok soru işaretini de getiriyor. Günümüzde gerçekleştirilen henüz insanlığa sunulmuş yeni eylemlerin oruca etkisi oldukça konuşulmakta. Ağda yapmak da bu konuşulan eylemlerden biri. Peki bu kadar sıcak havalarda ve uzun günlerde tutulan oruca ağdanın yapmış olduğu etki nedir?

Oruçluyken ağda yapılır mı Oruçluyken epilasyon yaptırmak orucu bozar mı

Oruç

Haberin Devamı

Orucun ne şekilde bozulduğuna geçmeden önce anlaşılması gereken olay orucun ne olduğudur. Oruç; Ramazan ayı ile birlikte gelen, nefse hâkim olmayı ve sağlığı temsil eden bir aç kalma olayıdır. Bu aç kalma zamanları Ramazanın denk geldiği mevsime göre değişmekte olup, geride bırakılan birkaç sene en uzun oruç zamanlarını içeren senelerdir.

Oruç ve ağda

Orucun ağda ile bozulup bozulmayacağına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan açıklamalar bulunmaktadır. Bu açıklamalara göre ağda orucu bozmamaktadır çünkü vücudun hiçbir bölgesinden alınan kılın hangi yolla olursa olsun orucu bozmayacağı yapılan açıklamada anlatılmaktadır.

Oruç, nefsi ve boğazı tutma ile ilgilidir. Yani herhangi bir şey yiyip içmek, yahut cinsel ilişkide bulunmak dışında sebeplerden dolayı bozulmaz. Kıl aldırmak da bu sebepler arasında yer almadığından dolayı orucun bozulmasına neden olmamaktadır.

Haberin Devamı

Oruç tutmak insan sağlığı açısından oldukça önemli bir faaliyettir. Birçok bilim camiası tarafından da yılın belirli bir zamanı aç kalınması gerektiği ispatlanmış, oruç tutmanın önemi vurgulanmıştır. Ancak insan doğası gereği yaptığı şeyleri her zaman sorgular. Sorgulaması ise onu değişik koşullar altında nasıl davranışlar sergilemesi gerektiği arayışına sürüklemektedir.

Ağda olayı da bu sorgulamalardan birisidir. Elbette ağdanın orucu bozmayacağı ilk bakışta görülebilmektedir. Yine de yapılan işten emin olmak ve işi garanti altına alabilmek adına araştırmak kesinlikle çok iyi bir davranıştır.

Oruç tutulurken ağda yapmak orucu bozmaz, herhangi bir şekilde herhangi bir şey yutulmadığı sürece oruç bozulmaz aslında. Tereddütte kalınan kısımlar da bu yutulma olaylarının ne olduğudur. Zira insan havada dolaşan tozlar dolayısıyla her gün binlerce farklı maddeyi bilmeden yutmaktadır. Ama elbette burada kilit nokta “bilmeden” kelimesidir.

Ağda yapmak ise hiçbir şekilde bir tereddüt içermez. Çünkü içerisinde vücuda gıda alımı bulunmamaktadır.