Siyaset AGİT: Türkiye’ye dönmeyebiliriz

AGİT: Türkiye’ye dönmeyebiliriz

26.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa değişikliği referandumunda görev yapan AGİT/DKİHB Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana De Zulueta, Türkiye’nin nihai raporlarını kabul etmemesi halinde nasıl bir tavır alabileceklerine ilişkin soruya “AGİT, tavsiyelerinin uygulanmadığı bir ülkeye dönmenin uygun olmadığına da karar verebilir” yanıtını verdi.

AGİT: Türkiye’ye  dönmeyebiliriz

Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre De Zulueta, İtalya’nın başkenti Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde Türkiye’deki referandum ve ön raporlarının ardından gelen eleştirilere dair açıklamalarda bulundu. Referandum günü 13 ayrı ülkeden, 60 kişilik heyet olarak görev yaptıklarını anlatan De Zulueta, Türkiye’de önceki seçimlerde ciddi sorunlar yaşanmadığı için sınırlı bir gözlemci heyetinin görevlendirildiğini söyledi.

Referandumun, ‘Hayır’ cephesi aleyhine büyük ölçüde ‘eşit olmayan’ şartlarda yapıldığını belirten De Zulueta, ‘Evet’ cephesinin olağanüstü avantajlara sahip olduğunu, medyada görünürlük açısında ‘aslan payının’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu dile getirdi.

‘Yetkimiz yok’

Hazırlayacakları nihai raporun, oylama tarihinden sekiz hafta sonra yayımlanacağını söyleyen De Zulueta, ilk raporlarında YSK’ya itiraz yollarının açılması yönünde tavsiyelerde bulunduklarını hatırlattı. De Zulueta, referandum sonrası da itiraz başvurularının ele alınma şeklinin, AGİT heyetinin gelecek seçimlerde değerlendirmelerini etkileyeceğini belirtti.

AGİT raporlarında bu referandumun geçersiz olabileceğine ilişkin bir ifadeye yer verip vermeyecekleri sorulan De Zulueta, şöyle konuştu: “AGİT’in herhangi bir ülkede yapılan seçimlerin ya da halk oylamasının geçerliliği konusunda görüş bildirme yetkisi yoktur. Bu, ev sahibi ülkeyi ilgilendiren bir konudur. Bizim görevimiz, Türkiye’nin bağlı bulunduğu uluslararası kurumların kurallarına ve ulusal yasalara uygun olarak referandumu yapıp yapmadığını değerlendirmekti. Biz bunun ötesine geçemeyiz.”

De Zulueta, Türkiye’nin nihai raporlarını kabul etmemesi halinde nasıl bir tavır alabileceklerine ilişkin soruya “AGİT, tavsiyelerinin uygulanmadığı bir ülkeye dönmenin uygun olmadığına da karar verebilir” yanıtını verdi.