İstanbul AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ÖNCELİKLERİNİZİ BİR DAHA DÜŞÜNÜN

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ÖNCELİKLERİNİZİ BİR DAHA DÜŞÜNÜN

09.01.2015 - 10:53 | Son Güncellenme:

.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ÖNCELİKLERİNİZİ BİR DAHA DÜŞÜNÜN

Uzmanlar, güzellik ve estetiğin, sağlık ve işlevselliğin önüne geçmesinin, ileriye dönük, geri dönülemez sorunları da beraberinde getireceği yönünde uyarıyor. Kurtarılabilecek dişlerin çekilmesi, düzelebilecek dişlerin kaplanması ya da göz ardı edilen küçük problemlerin daha büyük bir soruna zemin hazırlıyor olması, ağız ve diş sağlığı açısından düşünülmesi gereken çok önemli kararlar olarak görülüyor.
Günümüzde bir moda akımı gibi sürekli değişim gösteren estetik uygulamalar ve tıbbi yöntemler, kişilerin gelecekteki hayatları üzerinde, geri dönülemez sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Pek çok uygulamada, istenmeyen sonuçları beraberinde getirse de yeniden tedavi mümkün olabiliyor ancak vücudun yenisini getirmediği ya da yenilemediği bir parçası olan dişler için ne yazık ki, geri dönüş pek mümkün olmuyor.
Çekim, kanal tedavi, çeşitli stillerle kaplamaya yönelik uygulamalar, kişilerin hayatındaki anlık rahatlamalar ve mutluluklara sebep olsa da; bu konuda yapılan aceleci işlemler ve çabuk sonuç alma motivasyonu, düzeltilemez yanlışlara ve diş kaybına neden olabiliyor.
Konuyla ilgili olarak tüm hastaları uyaran Lingual Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, geçici ve anlık güzellik uğruna bu tür uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Diş tedavilerinde asıl amacın her zaman var olan dişi korumak olduğunu ifade eden Dr. Caniklioğlu, yanlış tercihler dönemsel çözümler uğruna genç yaşta protez kullanımının arttığını belirterek, “Hastaların, diş tedavilerinde daima geleceği düşünerek tercihlerde bulunması gerekiyor. Özellikle diş çekimi ya da dişlerin törpülenmesi üzerine yapılacak tedavi önerileri karşısında mutlaka düşünülmesini ve ileride doğabilecek farklı ihtiyaçların göz önüne alınmasını öneriyorum” dedi.
En ileri teknolojilerde ve en kusursuz uygulamalarda bile kaplama, protez gibi işlemlerin var olan dişleri de olumsuz etkileyebileceğinin altını çizen Dr. Caniklioğlu, “Kişilerin pek çoğu ortodonti tedavileriyle ilgili ne yazık ki önyargılı olabiliyorlar. Oysa ortodontik tedaviler kişinin ileri yaş döneminde dahi kendi dişlerini kullanabilmesinin tek yolu. Üstelik son yıllarda oldukça sık kullanılan Lingual teknik sayesinde, görünmeyen diş teli uygulamasıyla hiçbir estetik sıkıntıya yol açmadan, çapraşık ya da ayrık dişleri tedavi edebiliyoruz. Diş sağlığı hiçbir zaman, dönemsel estetik kaygıların ve arzuların önüne geçmemeli” açıklamasında bulundu.