Genel Sağlık Ağrı Öyküleri

Ağrı Öyküleri

01.04.2016 - 16:50 | Son Güncellenme:

Hastaların ifadeleriyle çeşitli ağrı öyküleri ve ilaç kullanmadan, nedene yönelik bilimsel, etkili çözümleri…

Ağrı Öyküleri

Sezaryenle Doğum Sonrası Başlayan Migren Öyküsü

Haberin Devamı

“2,5 yıl önce sezaryenle doğum yaptım. Doğumdan sonra bebeğimi emzirirken ilk defa çok şiddetli baş ağrım oldu. Bulantı, kusma, ishal hepsi vardı, soğuk terler döküyordum. Şakaklarım zonkluyordu. O zamandan bu yana her regl dönemimde böyle şiddetli krizlerim oluyor. İki gün beni yatırıyor. Doğurmadan önce de başım ağrırdıama bir ilaç alırdım geçerdi.

Bu krizleri yaşamamın nedeni sezaryenmiş. Garip geldi, hiç kimse böyle bir şey söylemiyordu ama gerçekten baş ağrılarım doğumdan sonra başlamıştı. Doktoruma, kaç tane arkadaşım sezaryen oldu, onların migreni yok ki, dedim.

Benim ailemden gelen migrene yatkınlığım varmış. Annemin başı ağrırdı, teyzem benim gibi krizler geçirirdi. Çocukluğumda bademciklerimi aldırmıştım. Doktorum yine de çok yatkın değilmişsin, yoksa migrenin çocukken başlardı, dedi. Hem bademcik yerine hem de sezaryen yerine iğneler yaptı. İnanılmaz bir şekilde ağrılarım geçti.”

Haberin Devamı


Baş ağrısı ve migren değerlendirilirken ayrıntılı bir yaşam sorgulamasıyla yapılan zaman çizelgesi çok önemlidir. Bazen hastalar ağrı başlangıç zamanını net ifade eder. Kadın hastalarda doğum sonrası baş ağrısı başlamışsa -baş ağrıları tek taraflı ve ısrarla hep aynı tarafta değilse- büyük olasılıkla sezaryenle doğum vardır.

Normal doğum hiçbir zaman bozucu alan oluşturmaz. Sezaryen kesisinin oluşturduğu olumsuz uyaranlar migreni başlatır. Jinekolojik bölgedeki bozucu alanın nöral terapi ile düzeltilmesi migreni kontrol altına kolayca alabilir.

Bu öykü “Migrene Çözüm Var!” kitabından alınmıştır.

Nörolog Dr. Emel Gökmen

Yazarlar