Ankara Ahilik Haftası

Ahilik Haftası

18.09.2017 - 14:30 | Son Güncellenme:

.

Ahilik Haftası

ÇANKIRI (AA) - Çankırı'da Ahilik Haftası kutlamaları törenle başladı.

Haberin Devamı

Sultan Süleyman Camisi'nde kılınan sabah namazının ardından ahi çorbası ve süt ikramıyla başlayan etkinlikler daha sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı'nın Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla devam etti.

Vali Hamdi Bilge Aktaş, Belediye Meydanı'ndaki törende, Ahilik Haftası'nın 30'uncusunu idrak ettiklerini vurguladı.

Türk milletinin bugünlere kolay gelmediğini belirten Aktaş, "Tarihin derinliklerinden, Türk halkını, Türkleri, Orta Asya'da belki daha öncesinde millet yapan ve bugüne getiren bazı değer ve geleneklerimiz var, işte ahilik de bu değerlerden birisidir." dedi.

Törende, daha sonra bir babanın çocuğunu demirci ustasına çırak olarak teslim etmesiyle başlayan ustalık serüveni canlandırıldı. Çırak olan çocuk daha sonra kalfa, ardından da ustalık mertebesine yükseldi. Sembolik olarak ustalık payesinin verilmesi anlamına gelen "Şed Kuşatma Töreni" düzenlendi.

Haberin Devamı

Canlandırmanın ardından protokol üyeleri yılın ahisi seçilen İsmail Dede isimli esnafa sembolik olarak Ahi Baba payesi vererek kaftan giydirdi.

Halk oyunları gösterileri devam eden etkinlikler kapsamında kendi meslek dallarında kentin en iyi esnafları seçilenlere plaket takdim edildi.

Daha sonra esnafın traktörler üzerine oluşturduğu kortej geçişiyle program sona erdi.

Programa, AK Parti Çankırı milletvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu, Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Bozkurt, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Osman Karadeniz, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.