Kastamonu AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI, KASTAMONU’DA BAŞLIYOR

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI, KASTAMONU’DA BAŞLIYOR

19.09.2014 - 17:28 | Son Güncellenme:

.

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI, KASTAMONU’DA BAŞLIYOR

Bu yıl 7’incisi düzenlenecek olan Ahilik Haftası kutlamaları, Kastamonu’da başlıyor.
Ahilik ilke ve düsturlarını anlatan, Kastamonu’da da bir ilk olma özelliğini taşıyan ‘Osmanlı Dönemi Kastamonu Esnafları ve Ahilik’ konulu sergi ile ‘Geleneksel El Sanatları Fotoğraf’ sergisinin açılışları 22 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilecek.
Bu yıl 7’incisi düzenlenecek Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında açılacak sergiler, Araştırmacı Öğretmenler Mustafa Gezici ve Tuncay Sakallıoğlu tarafından hazırlandı. Sergilerin kaçırılmaması gerektiğinin altını çizen Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Dursun Ergin, sergiyi hazırlayan Gezici ve Sakallıoğlu’na teşekkür etti. Her iki sergi de 22 Eylül Pazartesi günü açılacak ve 27 Eylül tarihine kadar Belediye Sergi Salonu’nda gezilebilecek.
KESOB Başkanı Dursun Ergin, “Osmanlı’nın Son Döneminde Kastamonu’da Zanaat, Ticaret Erbabı Şahıslar ve Ahilik” adını taşıyan el kitapçığı bastırdı. Bir farklılık olarak öne çıkan kitapçık, Pazartesi günü gerçekleştirilecek Ahilik Haftası töreninde halka dağıtılacak.
Ahiliğin, ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemi olduğuna dikkat çeken Dursun Ergin, “Ahilik ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli; Hoca Ahmet Yesevi’den aldığı meşaleyi Anadolu topraklarına taşıyarak buraların bir Türk yurdu olmasına büyük katkı sağlayan dürüstlüğü, eşitliği şiar edilmiş bir gönül adamıdır, ilim adamıdır, fikir adamıdır, bir filozoftur. Aynı zamanda hekimdir, eczacıdır ve hayatıyla ve mesleğiyle örnek bir insan, nefis terbiyecisi ve sabrın temsilcisidir. Çok iyi bir teşkilatçı, ahilerin piri esnaf ve yeri geldiğinde sade debbağdır. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen birçok kural aslen ahilik kültüründen izler taşımaktadır. Tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları vb. Gibi Ahilik teşkilatının ticaret hayatına yaptığı katkılardan bazılarıdır. Bu vesile ile insanlık var olduğu sürece etkisini devam ettirecek olan ahili kültürel hayatımızda da önemli bir yer tutar. Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, bilginin ve dayanışmanın en güzel örneklerini yıllarca sergilemiş bunu sonun sonucu olarak işçinin, üretenin, helal kazananın dürüst yönetimin simgesi olmuştur. Bu vesile ile ahilik ve ilke düsturlarını bir nebze de olsa anlatan bu sergiyi hazırlayan Mustafa Gezici ve Tuncay Sakallıoğlu beyefendilere teşekkürü bir borç bilirim. Hayırlara vesile olmasını cenab-ı Allah’tan niyaz ederim” diye konuştu.
Dursun Ergin, Pazartesi günü saat 13.30’da Nasrullah Meydanında gerçekleştirilecek programa tüm Kastamonu halkını davet etti.