Çankırı Ahlat Mezar Taşları Konferansı Tarihe Işık Tuttu

Ahlat Mezar Taşları Konferansı Tarihe Işık Tuttu

21.04.2018 - 11:00 | Son Güncellenme:

.

Ahlat Mezar Taşları Konferansı Tarihe Işık Tuttu

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celil Arslan, Türklerin İslam ile tanışmasının ardından türbe mimarisinin geliştiğini ve konferansın konusunu oluşturan Ahlat’ın coğrafi yapısının Orta Asya ile benzer olduğunu, bu nedenle de yerleşim yeri olarak seçildiğini söyledi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Doç. Dr. Celil Arslan’ın konuşmacı olduğu konferansa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Mezar taşları konusunun ilk başta biraz soğuk çağrışım yaptıran bir konu olduğunu ancak mezar taşlarının ne ifade ettiğini bilmenin önemli olduğunu söyleyen Arslan, toplumların kültürel hayatında değiştirmekte, farklılaştırmakta en çok direnç gösterdikleri konulardan birinin ölüm ile ilgili konular olduğunu belirtti. Türklerde tarihsel süreçte oluşan anlayış ve geleneklerden kaynaklanan durumlar olduğunu ifade eden Arslan, mezar anıt anlamında Türklerin önemli yapıtlar bıraktığının altını çizdi. Yapılan arkeolojik kazılar ve incelemelerde birçok mezar yapısına rastlandığını belirten Doç. Dr. Celil Arslan, Türklerin İslam ile tanışmasının ardından türbe mimarisinin geliştiğini ve konferansın konusunu oluşturan Ahlat’ın coğrafi yapısının Orta Asya ile benzer olduğunu, bu nedenle de yerleşim yeri olarak seçildiğini belirtti. Ahlat’ta yer alan mezar yapılarından da örnekler veren Arslan, mimarı kalıntıların da incelenmesiyle Ahlat’ın İslam dünyasının büyük şehirleri arasında yer aldığını dile getirdi.
Mezar taşlarının dilinin olduğunu ve bu dünyanın geçiciliğini fısıldadığını belirten Arslan, bu mezar taşlarının sanatlı olduğunu ve bu tarz mezarlıkları birer açık hava müzesi olarak görebileceklerini sözlerine ekledi.
Konferansın sonunda katılımlarından dolayı Doç. Dr. Celil Arslan’a çiçek takdim edildi.