Bolu AİBÜ’DE NÜKLEER İÇİN STRATEJİK MERKEZ HAREKETE GEÇTİ

AİBÜ’DE NÜKLEER İÇİN STRATEJİK MERKEZ HAREKETE GEÇTİ

08.07.2014 - 17:05 | Son Güncellenme:

.

AİBÜ’DE NÜKLEER İÇİN STRATEJİK MERKEZ HAREKETE GEÇTİ

Türkiye, Nükleer Enerji alanındaki çalışmalarına hız verirken, Abant İzzet Baysal Üniversitesi de (AİBÜ) bu alanda önemli bir merkezi faaliyete geçirdi.
Askeri ve sivil amaçlı nükleer radyasyon tespiti ve bu alandaki teknolojinin geliştirileceği Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde (NÜRDAM) çalışmalar başladı. 2012'de kurulmaya başlanan merkezin altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla faaliyete geçtiğini anlatan NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz, merkezin, nükleer enerji çalışmalarına hız veren Türkiye’de stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, gelişen teknolojiye paralel olarak askeri ve sivil amaçlı nükleer radyasyon uygulamalarının da yoğunluk kazandığına dikkati çekerek, “Enerji sektöründe kullanılan nükleer santrallerden, sağlık, havacılık gibi birçok sektörde farklı amaçlarla kullanılan radyasyon kaynaklarının kontrolü, ölçü ve erken uyarı sistemleri, dedektörlerle ölçülebilmelerine bağlıdır” dedi.
Yılmaz, şöyle devam etti;
“Radyasyon miktarı, kaynağına ve kullanım amacına bağlı çok yüksek veya çok düşük dozlarda olabilmektedir. Bu uç sınırlardaki radyasyon dozunun ölçülebilmesi radyasyon algılayıcılarının hassasiyetlerine bağlıdır. İhtiyaçların karşılanabilmesi ve ucuz maliyetle üretilebilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları önem kazanmıştır. NÜRDAM, radyasyon algılayıcı sistemlerin Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla bilimsel, teknik, temel ve uygulamalı Ar-Ge ve eğitim çalışmaları yürütmeyi hedefleyen uzmanlık merkezidir.”
"Merkezde üretilecek teknoloji, birçok alanda kullanılacak.”
Yılmaz, Kalkınma Bakanlığının sağladığı kaynak ve AİBÜ Rektörlüğünün verdiği destekle kurulan NÜRDAM’ın alanında Dünya’nın en büyük ikinci, Türkiye'nin ise en büyük tesisi olduğunu vurguladı.