Gündem AİHM: YouTube yasağı ifade özgürlüğü ihlalidir

AİHM: YouTube yasağı ifade özgürlüğü ihlalidir

02.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’den 3 akademisyenin, 2008’de YouTube’a erişimin engellenmesine ilişkin yaptığı başvuruyu haklı bularak, erişim engelinin “ifade özgürlüğü ihlali” olduğuna hükmetti.

AİHM: YouTube yasağı ifade özgürlüğü ihlalidir

Türkiye’de 5 Mayıs 2008 tarihinde yayında olan 10 video “Atatürk’ün anısına hakaret” içerdiği gerekçesiyle YouTube’a erişim engellenmişti. Engel, videoların kaldırılması ile 30 Ekim 2010 tarihinde sonlandırılmıştı. Akademisyenler Serkan Cengiz, Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak, erişim yasağıyla ilgili olarak önce Ankara Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına itiraz etmişlerdi. 3 akademisyen Türkiye’de olumsuz sonuçlanan başvurularının ardından konuyu 2010 yılında AİHM’e taşıdı. 5 yıl süren dava sonucunda AİHM, erişim yasağının; ifade özgürlüğünü içeren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine karar verdi.

Haberin Devamı

Cengiz, Akdeniz ve Altıparmak, YouTube’a erişim yasağıyla birlikte bilgi ve fikir alma ya da yayma haklarının ihlal edildiğini savundular. Ankara Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki kararda, yasağın doğrudan 3 akademisyeni hedef almadığı belirtildi. Buna karşılık AİHM, kararında, şu ifadelere yer verdi:

“Cengiz, Akdeniz ve Altıparmak profesyonel amaçlarla YouTube’u düzenli olarak kullanmaktadırlar. Akademik çalışmaları için videolara sıklıkla erişmektedirler. Diğer yandan YouTube’un yasaklanması, başka yollarla erişimi mümkün olmayan spesifik bilgilere erişimi de engellemektedir. Aynı zamanda platform vatandaş gazeteciliğine olanak sağlayarak, geleneksel medya tarafından iletilmeyen siyasi bilgilere erişimi de sağlamaktadır.”

Haberin Devamı

AİHM, bu gerekçelerle yasağın doğrudan davacıları hedef almadığını fakat davacıların doğrudan bu yasaktan etkilendiklerini belirtti.