Aile Danışmanlığı Nedir?

Evlilik kurumu kolay kurulmadığı gibi yeni bir hayatın başlangıcıdır. Artık kendi ailenizi kurmak üzere adım attığınız bu yolda yolunuz uzun ancak her zaman pürüzsüz olmayacaktır. Kişiler artık ‘’benlerinin’’ yanında biz kavramını da oluşturmaya ve bunu hem resmi hem uygulamalı şekilde hayata geçirmeye başlarlar. Yeni bir oluşum ve paylaşım yalnızca ilişkinizde değil tüm yaşamınız da bir ortaklık halini almaya başlar. Öğrenmenin sınırı olmadığı gibi evlilik sürecinde de birçok şey bilgi edinilebilir ve ilişkisi kalitesi artırılabilir. Aile danışmanlığın denildiğinde bu yüzden sadece ilişkide sorunlar olduğunda başvurulan bir alan değil; evliliğin doyumunun, kalitesinin, sürdürülebilirliğin artırılma çalışması anlamına da gelmelidir. Nitekim çoğu ilişkiler kişilerden ziyade birbirleriyle kurdukları ilişkilerin hatalı olmasından dolayı can çekişmektedir. Aile danışmanları hem aileyi geliştirmek hem de sorunlu ilişkileri iyileştirmek için çalışmaktadır. Bu süreçte nelerin aykırı, nelerin ortak olduğunu anlamak ve neden aykırı durabildiklerini anlamaya çalışmak tek başına çiftler için kolay olmayabilir. Aile danışmanları kimsenin özel hayatını merak eden, karşınızda sizi eleştirmek ya da onaylamak için dinleyen bir kişi değildir. Kişinin, durumu ne kadar aykırı olursa olsun onu destekleyerek, uyumunu kendi insanlık durumuna uygun olan, koşula yönlendirmek ve kendilerine uygun yaşam biçimlerini bularak bunu uygulamalarına yardım etmektir. Böylece kişi kendini hem de kurduğu ilişkiyi keşfetme yolunda bir yolculuk ortaklığı yaşamaktadır. Kalıcı değişimin, aranan cevapların, çözüm yollarının başlangıcıdır.

Haberin Devamı

Aile hayatına başlarken iyi günde kötü günde diye söz verilen ortaklığın zaman zaman destek alması, kendini yenilemesi ya da onarılması her aile kurumu için bir ihtiyaçtır. Evlilik ve aile yaşamında birçok açıdan sorunlar yaşanabildiği gibi her ailenin problemi de kendine özel ve biriciktir. Kişiler aile danışmanlarına, iletişim sorunları, sorumluluklar, sınırlar, ayrılık kararları, çocuk ile ilgili ya da aileleri ile ilgili birçok sorun nedeniyle başvurabilir. Çoğu aile danışma süreci karı koca ile birlikte gerçekleşirken danışmanınız uygun gördüğünde bir süre bireysel seans şeklinde de devam edebilmektedir.

Haberin Devamı

Bu mahrem sürecin verimli geçmesi için öncelikle, destek alınacak danışmanın gerçek bir aile danışmanı olduğundan bununla ilgili eğitim ve donanımı almış olmasını araştırmak gerekir. Daha sonrasında randevu alınarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Aile süreci için çiftlerden birisi isteksiz olduğunda tek kişide destek alması mümkündür. Aile danışması, aileler için gerileyici değil aksine ilerleyici özellikte olup, danışmanlık almanın utanılmayacak bir durum olmadığını unutmamak gerekir. Bu süreçte motivasyonunuz ve inancınız çalışmaya engel olmak yerine destekleyici olduğunda daha hızlı ilerlenebilir.

Psikolog Merve Savaşkan

www.mervesavaskan.com