Gündem Aile hekimlerinden ‘dayatma’ tepkisi

Aile hekimlerinden ‘dayatma’ tepkisi

13.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Ocak’ta yürürlüğe girecek düzenlemeye karşı dün 1 günlük iş bırakma eylemi yapan hekimler, Sağlık Bakanlığı’na “Hafta sonu ve hafta içi esnek çalışma dayatmalarından vazgeçin” dedi

Aile hekimlerinden ‘dayatma’ tepkisi

Türkiye’nin dört bir yanındaki 22 bin aile hekimi, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek aile hekimlerine hastane ve acil servislerde nöbet tutma zorunluluğu getiren düzenlemeyi dün 1 gün iş bırakarak protesto etti.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Murat Girginer, aile hekimliği ve acil servis hekimliklerinin birbirinden tamamen farklı iki disiplin olduğunu belirterek, “Bir aile hekimini gündüz 1. basamakta, gece ise hiçbir altyapısı olmadan acil serviste hastaya tanı koyma ile görevlendirirseniz, hastanın hayatını tehlikeye atarsınız. Aile hekimleri koruyucu hekimdir. Hastanelerdeki başarısız yöneticiler nedeniyle aile hekimlerini dolgu malzemesi olarak gören, iş güvencesini ve özlük haklarını gerileten, görev yerleri ve görevleri dışında ek iş yükü vermeye çalışan bir anlayış gitgide hakim oluyor. Bir aile hekimi gündüz aile hekimliği yapıp, gece acil serviste nöbet tutarsa, bu hizmetten nasıl kalite bekleyebilirsiniz?” ifadeleri ile tepkisini ortaya koymuştu. Girginer, düzenlemenin yasalaşması halinde 5 bin aile hekiminin işinden ayrılacağını savunmuştu.

Yasal zorunluluk oldu
Tam gün yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte aile hekimlerine nöbet düzenlemesi yasal zorunluluk halini aldı. Müezzinoğlu’nun geçen hafta yayımladığı genelgeye göre 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girecek düzenleme kapsamında, aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, aile sağlığı merkezleri (ASM), toplum sağlığı merkezleri (TSM) ve bağlı birimlerinde ya da ihtiyaç ve/veya gönüllülük halinde hastanelerde ve 112 acil sağlık hizmetlerinde nöbet hizmeti verecek.
ASM ve/veya TSM ve bağlı birimlerindeki nöbet hizmetleriyle ilgili planlama cumartesi 08.00-16.00 veya 09.00-17.00 saatleri arasında 8 saat olacak. Esnek mesai uygulaması bu kapsamda değerlendirilmeyecek. Planlama, ilin şartlarına göre personelin kendi çalıştığı ASM için yapılabileceği gibi, hizmet ihtiyacı ve süreklilik gözetilerek TSM ve bağlı birimler için de yapılabilecek. Nöbet hizmetlerinde mümkün olduğunca süreklilik sağlanacak.
Aile hekimleri dün Türkiye’nin dört bir yanında gün boyu işyerlerine gitmedi. Sağlık Bakanlığı önünde toplanan aile hekimleri “Dayatma değil toplu sözleşme, angarya ve rekabetçi değil güvenceli iş, muayenehanecilik değil koruyucu sağlık, AKP sağlığa zararlıdır” pankartı açtı; “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir” ve “AKP sağlığa zararlıdır” sloganları attı.

‘Dayatmadan vazgeçin’
Hekimler adına açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Gönül Erden,
“Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki (ASM) sağlık çalışanlarının yitirilmiş temel hakları üzerine yenileri eklenmiştir. Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz. Haftada 40 saat çalışma üzerine hafta sonu ve hafta içi esnek çalışma dayatmalarından vazgeçin” dedi.
Aile hekimleri ve sağlık çalışanları bugün de Ankara Kolej Kavşağı’nda bir de miting düzenleyecek.

Haberin Devamı

Nöbet havuzu oluşturulacak

Aile hekimlerinin aylık 8 saat nöbet tutmalarına, nöbet tutulacak sağlık kurumundaki hekimlerin aylık mesailerinin üzerine 24 saat daha hizmet vermelerine rağmen hekim ihtiyacının devam etmesi durumunda, nöbet tutulacak hastanede görev yapan hekimlerle aile hekimleri, il ve ilçe sağlık müdürlüğü, 112 acil sağlık hizmetleri, halk sağlığı müdürlüğü, toplum sağlığı merkezi ve kamu hastaneleri birliği genel sekreterliğinde görev yapan hekimler dahil edilerek nöbet havuzu oluşturulacak, nöbetler bu havuzdan sırayla tutulacak.

‘Gece acili değil, nöbet’

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, “Biz 77 milyona mümkün olduğu kadar yakın olmak istiyoruz. Bu süreç içerisinde aile hekimlerimizin bundan sonraki dönemde ofislerinde vatandaşlara özellikle hafta sonu özellikle cumartesi günü sadece 8 saat gündüz hizmet vermesini istiyoruz. Bu bir nöbet, gece acili değildir” diye konuştu.