Ebeveyn Aile içi şiddet, çocuğu suça yönlendiriyor

Aile içi şiddet, çocuğu suça yönlendiriyor

09.09.2014 - 09:38 | Son Güncellenme:

Yrd. Doç. Dr. Keskinci, aile içi şiddetin çocukları suça yönlendirdiğini de ifade ederek, ailelere duyarlı olmaları önerisinde bulundu.

Aile içi şiddet, çocuğu suça yönlendiriyor

Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, TÜİK verilerine göre 2013 yılında güvenlik birimlerine çocukların karıştığı 273 bin 571 olayın yansıdığını ve bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 11.6 arttığını söyledi. TÜİK verilerine yansıyan rakamları çocuk suçlu oranında artış yaşandığının göstergesi olarak yorumlayan Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, artışın birçok temele dayandığını ve toplumu ciddi şekilde tehdit ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Çocuk suçlulardaki artışın önlenebilmesi veya minimize edilebilmesi için ailelerle birlikte devlete de önemli görevler düştüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Keskinci, suç işleyen çocukların önemli kısmının aile ortamındaki şiddetten etkilendiğini belirterek, "Günümüz toplumlarında aile içi şiddet özellikle çocuklar üzerinde ciddi etkilere neden oluyor. Ailelerdeki sevgisiz, ilgisiz, nefret ve korku dolu ortamın çocukların şiddetten beslenmesine ve ona göre bir yaşam biçimi benimsemesine yol açıyor. Benimsenen bu hayat tarzı da çocukları suça yönlendiriyor" dedi.

Çocuk suçlu oranındaki artışı tetikleyen bir diğer unsurun kırsal kesimden şehirlere yaşanan göç ve ortaya çıkan ekonomik zorluklar olduğunu da anlatan Yrd. Doç. Dr. Keskinci, "Kırsal kesimden kentlere yaşanan göç bir kültür karmaşasını ortaya çıkarıyor. Özellikle bu göçlerden kaynaklanan ekonomik zorluklar aileleri derinden sarsarken, çocukları da kötü arkadaşlıklara yönlendiriyor. Bu kötü arkadaşlıkların sonucu da suça ve madde bağımlılığına kadar gidiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Suça karışan çocukların yüzde 58’inin 15- 17 yaş grubu olduğunu, yüzde 17’sinin ise 11 yaş altında olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Keskinci, "Suça karışan çocukların yüzde 68.6’sı erkek, yüzde 31.4’ü ise kız. Suçtan korumak adına çocukların kendilerini yalnız ve kimsesiz hissetmemesi için onlara sevgiyle yaklaşmak son derece önemli. Çocukların hem aile ortamında, hem de arkadaş ortamında sevgiyi, saygıyı öğrenmesi ve onu aradaki bir bağ olarak düşünmesi gerek. Bunun için ailelere ve öğretmenlere çok önemli görevler düşüyor. Ailelerin çocuklarını şiddet ortamından uzak tutması, ebeveynlerin çocuğun yanında tartışmaması gerekiyor" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Keskinci, ailelerin yanı sıra devletin de alacağı sert tedbirlerin çocuk suçluluğun artışında caydırıcı etken olabileceğini sözlerine ekledi.