Ankara AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İLE DEUTSCHE ELİT AKADEMİE AĞ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İLE DEUTSCHE ELİT AKADEMİE AĞ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

13.10.2015 - 12:26 | Son Güncellenme:

.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İLE DEUTSCHE ELİT AKADEMİE AĞ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Deutsche Elit Akademie Ağ arasında imzalanan iş birliği protokolüne ilişkin, “Amacımız engelli ve yaşlı bakımında kalite ve yüksek standarttır” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Deutsche Elit Akademie Ağ arasında iş birliği protokolü imzalandı. Bakanlıkta gerçekleşen imza töreninde yaptığı konuşmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Gürcan, “Ülkemizde genç nüfus oranı oldukça yüksek olmakla birlikte yaşlı nüfusun genel nüfus içindeki sayı ve oranı da hızla artmaktadır. Bu aynı zamanda hayatın pek çok alanında yeni bakış açıları gerektiren de bir süreç olmuştur” diye konuştu.
“BAKANLIĞIMIZA BAĞLI 130 HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM REHABİLİTASYON MERKEZİNDE 12 BİN 181 YAŞLIMIZA BAKIM HİZMETİ VERİLMEKTEDİR”
Dünyada yaşlı bakımının bir sorun olarak algılanmasının henüz yeni olduğunu ifade eden Bakan Gürcan, şöyle konuştu:
“Bizde gelecekte doğacak sorunlara karşı önlemlerimizi bugünden alıyoruz. Yaşlı bakım hizmetlerini geçmişten farklı kılan hususlardan biride şudur; geçmişte sadece ekonomik ve sosyal yoksulluk içinde bulunan yaşlılara bakım hizmeti verilirken bugün bakım ve rehabilitasyon hizmetinin yanı sıra yaşlılarımızın yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik hizmetlerde verilmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda yaşlılara sosyal aktiviteler için merkezler oluşturma çalışmalarımız hızla sürmektedir. Bu alandaki düzenlemelerin temelinde hiç kuşkusuz görev bilinci bulunmakla beraber aynı zamanda yaşlılarımıza duyduğumuz saygı onlara verdiğimiz değer duyduğumuz minnet borcu da bulunmaktadır. Ulusal Yaşlanma Eylem Planı Uygulama Programı 2003 yılında Bakanlığımız koordinatörlüğünde diğer bakanlıklar üniversiteler STK’lar işbirliğiyle uygulamaya girmiştir. Bakanlığımıza bağlı 130 huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezinde 12 bin 181 yaşlımıza bakım hizmeti verilmektedir.”
“AMACIMIZ ENGELLİ VE YAŞLI BAKIMINDA KALİTE VE YÜKSEK STANDARTTIR”
Türkiye olarak başta yaşlılar ve engelliler olmak üzere tüm dezavantajlı gruplara hizmeti önceleyen sosyal politikalar geliştirildiğini ve uygulandığını bildiren Gürcan, “2005’ten itibaren yaşlı ve engelli bakım konusunda önemli adımlar attık. 2022 sayılı kanun kapsamında engelli maaşı alan vatandaşların sayısı 590 bini bulmuştur. Evde bakım ücreti alanların sayısı 450 bine yaklaşmıştır. Bugün 2007 yılına göre bu hizmetlerden yararlananların sayısı 15 kat artmış, ayrılan bütçede tam 102 kat artmıştır. 2013 sonu itibariyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören engellilerin öğrencilerin sayısı 2006 yılına göre tam 3 kat artış göstermiştir. Alman Akreditasyon Fizibilite ve Raporlama Kuruluşu olan Elit Akademi ile yapılan bu protokol bu amaca matuftur. Bu işbirliği bizim standartlarımızı kalitemizi yükseltme kurumsal potansiyelimizi ve kapasitemizi geliştirme imkanı sunacaktır. Engelli ve yaşlı bakımında en iyi biçimde olması ancak kamu özel sektör işbirliğiyle ve dayanışmasıyla mümkündür. Bugün imzalanan protokolle Türkiye’deki resmi ve özel engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarının akreditasyon sürecini başlatarak, ülkemizin bakım konusunda bölgesinde ve dünyada cazibe merkezi haline gelmesini murat ediyoruz. Amacımız engelli ve yaşlı bakımında kalite ve yüksek standarttır. Bugün imzalanan protokolle yapacağımız işbirliğiyle bunu yakalayacağımızı inanıyor, başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Deutsche Elit Akademie yetkilileri ise kurumlarıyla ilgili bir sunum yaparak, bakıma muhtaç yaşlıların bakımını sağlama noktasında çözüm getirilmesi gerektiğini ve bu nedenle de tüm Avrupa’ya yayılarak bir ağ oluşturup bu soruna çözüm getirmeye çalıştıklarını anlattı. Yetkililer bu kapsamda Türkiye’de de çalışmalar yürütüp Türkiye’nin de bu çözümün bir parçası olması için çaba gösterebileceklerini ve bunun içinde süreklilik arz eden Bakım Konseptleri Enstitüsünü kurduklarını bildirdi. Elit Akademie yetkilileri ayrıca bu enstitü sayesinde Almanya’ya yardımcı olacaklarını, belki de Türkiye’ye de katkı sağlayacak çözümler üreteceklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Deutsche Elit Akademie Ağ arasında iş birliği protokolü imzalandı.