Gündem Ak Parti’de 100 vekil çizik yedi

Ak Parti’de 100 vekil çizik yedi

08.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin listesinde 3 dönem kuralı nedeniyle 70 vekil yer almadı. Davutoğlu yeniden aday olan 100 kişiyi listeye almadı.

Ak Parti’de 100 vekil çizik yedi

Ak Parti’nin, 7 Haziran’da yarışacak milletvekili listesinde 3 dönem kuralı nedeniyle 70 milletvekili yer almadı. Listede 2002, 2007 ve 2011’deki milletvekili listelerinin ardından ilk kez Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan da yer almadı.
2011’de Antalya’dan başörtülü adayı seçilemeyecek sıradan aday gösteren Ak Parti ilk kez listelerinde seçilebilecek sıralarda çok sayıda başörtülü adaya yer verdi. Davutoğlu, yeniden aday olan milletvekillerinden 100’ünü listeye almadı. Ak Parti eğer aynı sayıda milletvekili çıkarırsa önceki dönem Meclis’te bulunmayan 179 yeni isim Meclis’e gelecek.
Büyük gizlilikle yürütülmesine karşın, parti kulislerine önceki gün bilgi sızmaya başladığı, bu çerçevede aday gösterilmediğini öğrenen bazı vekillerin son dakika kulisleri ile yine dün yapılan üst kurul toplantısında listeye dahil edildikleri de öğrenildi.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması ile Meclis’teki sandalye sayısı 312’ye düşen Ak Parti’de 9 vekil aday olmamıştı. 70 vekil ise 3 dönem kuralına takıldı.
Geriye kalan 233 mevcut vekilin yeniden adaylık başvurusu yaptığı Ak Parti’de vekillerin 133’ü yerini korudu. Davutoğlu, 100 ismi ise listelere almadı.

Haberin Devamı

En fazla çizik Konya’da
Davutoğlu’nun çizdiği isimler arasında memleketi Konya’daki 11 milletvekilinden 7’sinin yer alması dikkati çekti. Konya’da 2 vekil de 3 dönem kuralına takıldı. Yerini koruyanlar sadece Davutoğlu ile Mustafa Baloğlu oldu. İstanbul’dan 7, Ankara’dan 4 Bursa’dan 5, Diyarbakır’dan 4, İzmir’den 4 milletvekili çizik yedi. Aydın, Erzincan, Kars, Kırklareli, Kırşehir, Muğla, Muş, Sinop, Şırnak, Yalova illerinde mevcut vekillerinin tamamı çizildi. Doğu ve Güneydoğu illerinde de Davutoğlu kapsamlı değişikliğe gitti. Mersin’de de 1 vekil kendi isteğiyle aday olmazken geriye kalan 3 vekil de çizildi. Düzce milletvekili İbrahim Korkmaz sosyal paylaşım sitesinde doğum günü nedeniyle yaptığı, “Çok ama çok sevdiğinizi bildiğim iki önemli şahsiyet bu gecede dünyaya gelmişlerdir. Bunlardan birincisi Hazreti İbrahim ikincisi ise Hazreti Muhammed’dir. Hz. İbrahim tabi ki benim. Hz. Muhammed ise en küçük kardeşim” sözleri tepki çekmişti. TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz de liste dışı kaldı. Meclis’e büyük tartışmalarla gelen iç güvenlik paketinin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu’nun Başkanı Mehmet Ersoy da liste dışında.

Haberin Devamı

5 bakan yer değiştirdi
3 dönem kuralı nedeniyle 3 ay önce yasal zorunluluk nedeniyle görevini devreden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da dahil olmak üzere 9 bakan aday olamadı.
Yeniden aday olan bakanlar arasında ise Davutoğlu rotasyona gitti. Afyon milletvekili Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir 1. bölge 1. sıradan; Batman milletvekili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep 1. sıradan; Bingöl milletvekili Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır 1. sıradan; Edirne milletvekili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa 1. sıradan; 3 ay önce yasal olarak Ulaştırma Bakanlığı’nı bırakan Karaman milletvekili Lütfi Elvan, Antalya’dan ilk sıralardan aday gösterildi. Arınç’ın bıraktığı Bursa’daki boşluğu Müezzinoğlu ile doldurma arayışına girilirken Lütfi Elvan da Antalya’dan aday gösterildi.

Bakanlar ilk sırada
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ankara, meclis dışından Bakan olan Efkan Ala, Erzurum; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Ordu; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Denizli; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sakarya; Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Kocaeli; Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul; AB Bakanı Volkan Bozkır İstanbul; Akif Çağatay Kılıç, Samsun; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Sivas olmak üzere ilk sıralarda aday gösterildi. Güllüce, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın listede yer aldığı İstanbul 1. bölge 1. sırada yer aldı.
Davutoğlu bazı milletvekillerinde de rotasyona gitti. Mehmet Metiner, Adıyaman’dan İstanbul’a; Canan Candemir Çelik, Bursa’dan Gaziantep’e; Osman Aşkın Bak, İstanbul’dan Rize’ye; Nureddin Nebati, İstanbul’dan Şanlıurfa’ya; Bülent Turan, İstanbul’dan Çanakkale’ye; Zeynep Armağan Uslu, Şanlıurfa’dan Aydın’a kaydırıldı.

Haberin Devamı

Avukatlar ilk sırada

Ak Parti’nin aday listelerinde 112 avukat yer alırken en fazla listeye giren meslek grubu oldu. Mesleklere göre aday dağılımı ise şöyle: “80 kamu-özel yönetici, 66 mühendis, 47 serbest-özel, 34 öğretim üyesi, 32 doktor, 24 müşavir-mali müşavir, 17 öğretmen, 17 gazeteci-yazar, 16 eczacı, 12 ekonomist, 9 mimar, 8 eğitmen, 7 memur, 6 diş hekimi, 6 çiftçi, 4 veteriner, 4 mülki idare amiri, 4 bürokrat, 4 iktisatçı, 4 iş adamı, 4 öğretim görevlisi, 4 ilahiyatçı, 3 emekli, 3 sosyolog, 3 danışman, 3 siyaset bilimci, 2 sanatçı, 2 psikolog, 2 iş kadını, 2 savcı, 2 müsteşar, 2 iş kadını, 1 halkla ilişkiler uzmanı, 1 uluslararası ilişkiler uzmanı, 1 diplomat, 1 tekniker, 1 sağlık görevlisi.”

Haberin Devamı

A Takımı listede

Başbakanın önem verdiği bazı isimler dışında istifa kararı veren çok sayıda bürokrat listelerde yer bulamadı. Davutoğlu’nun Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Ankara; Ekonomi başdanışmanı olan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Emine Nur Günay Eskişehir; en yakınındaki isim olan, öğrencisi Ali Sarıkaya İstanbul; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da danışmanı olan Başdanışmanı Ertan Aydın, Ankara; SETA’nın önemli analistlerinden olan ve Davutoğlu’nun göreve gelmesi ile başdanışman olan Taha Özhan, Malatya; Davutoğlu’nun doktoru Prof. Celil Göçer, Tokat’tan aday gösterildi. Davutoğlu’nun aday olmasını özel olarak istediği ve bu nedenle görevlerinden de 10 Şubat’ta istifa eden Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof Ethem Tolga, İstanbul 2. bölge 6. sıradan; Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, İzmir 2. bölge 5. sıradan; Mavi Marmara saldırısında katledilen Furkan Doğan’ın babası akademisyen Ahmet Doğan, Kayseri 2. sıradan; AİHM’ye başörtüsü davası açan başörtülü Leyla Şahin de Konya 6. sırada yer aldı. Merhum BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun yeğeni Mustafa Afşin Yazıcıoğlu, İstanbul 3. bölge 11. sıradan listeye girdi. Eski İstanbul Borsası Başkanı ve Davutoğlu’nun öğrencisi de olan ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yerini alması beklenen İbrahim Turhan, İzmir 2. bölge 1. sıradan aday gösterilmesi de dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanları Aydın Ünal’ın Ankara 2. bölge 5. sıradan; diğer danışmanı Ali İhsan Arslan da Ankara 1. bölge 3. sıradan aday gösterildi.

Haberin Devamı

Hayal kırıklığı

3 dönem engeline takılan milletvekillerinden Ahmet Yeni’nin kızı Rümeysa Yeni Erbay, Cevdet Erdöl’ün oğlu Fatih Erdöl, Sadık Yakut’un kardeşi Sait Yakut, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, eski DSP milletvekili ve Bülent Ecevit’in koruma müdürü Recai Birgün’in adaylık hayalleri ise dünkü listelerle son buldu.
Bakan Yardımcılığı görevinden istifa eden 10 isimden 8’i de hayal kırıklığı yaşadı.
Bakan yardımcılarından sadece Veysi Kaynak, Halil Etyemez, Muhammet Balta aday olabildi. Çözüm sürecinin önemli aktörlerinde de olan Adalet Bakanlığı danışmanı Adnan Boynukara da Adıyaman listelerinde yer aldı. İstanbul Üniversitesi rektörlüğünden istifa eden Prof. Dr. Yunus Söylet, THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da listelerde yer alamadı.

Trabzon’da Soylu listede

Ak Parti genel başkan yardımcısı Süleyman Soylu’nun adı İzmir ve İstanbul için geçerken Davutoğlu, Soylu’yu Trabzon’dan aday gösterdi. Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Şentop, İstanbul’dan; Abdülhamit Gül, Gaziantep’ten; Mehmet Muş, İstanbul’dan; Yasin Aktay, Siirt’ten, Nüket Hotar, İzmir’den; Öznur Çalık, Malatya’dan; Ekrem Erdem, İstanbul’dan; Nureddin Nebati Şanlıurfa’dan aday gösterildi.

Özel kalem Çam da var

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, kayınpederi ve partinin YSK temsilcisi Şeref Malkoç ile eniştesi Necip Fazıl Kurt aday adayıydı. Ancak bu isimlerden sadece Gül listede yer buldu. Adı MİT Müsteşarlığı için de geçen Erdoğan’ın eski özel kalem müdürü TİKA Başkanı Serdar Çam’ın eşi Lütfiye Selva Çam da Ankara’dan aday oldu. Erdoğan’ın avukatlığını da yapan Ali Özkaya Afyon adayı.

Sürpriz aday Ozan Ceyhun

Sağ cenahın ünlü şair yazarlarından Abdürrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç, Kahramanmaraş 7. sıradan; Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD)’den Avrupa Parlamentosu Milletvekilliği yapan ve Ak Parti ile SPD’nin benzer partiler olduğunu savunan Ozan Ceyhun da İzmir 1. bölge 5. sıradan aday gösterildi. CHP İzmir’den bir roman adayla seçime girerken Ak Parti de roman olan Cemal Bekle ile İzmir’den seçime girecek.