Siyaset AK Parti’de tüm hesaplar YSK kararına endeksli

AK Parti’de tüm hesaplar YSK kararına endeksli

26.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) önümüzdeki hafta İstanbul seçimleriyle ilgili itirazları karara bağlaması beklenirken, seçimin iptali için başvuran AK Parti’de tüm hesaplar, YSK’nın kararına endekslenmiş durumda. YSK’dan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali yönünde karar çıkacağını uman parti kurmayları, seçimin yenilenmesi halinde bu kez AK Parti adayının başkanlık koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakıyor.

AK Parti’de tüm hesaplar YSK kararına endeksli

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart gecesi yaptığı balkon konuşmasında “değişim” sinyali vermesi nedeniyle gözlerin çevrildiği AK Parti’de, yerel seçim sonuçlarına ilişkin detaylı analiz çalışmaları sürüyor. Türkiye geneli sonuçları ana parametreleriyle mercek altına alan AK Parti yönetimi, bu hafta sonu seçilen tüm belediye başkanlarını davet ettiği Kızılcahamam kampında, sonuçlara ilişkin başkanların değerlendirmelerini dinleyecek. AK Parti ardından da her ilin farklı dinamikleri olduğunu dikkate alarak 31 Mart sonuçları 81 il bazında tek tek mercek altına alacak. Yapılan değerlendirmelerin sonucuna göre de AK Parti’de yeni bir değişim ve yenilenme süreci başlayacak.

Haberin Devamı

Parti kulislerinde, Meclis’in yasama takvimi ve gündeminden, teşkilat operasyonlarına, parti yönetiminden kabine revizyonuna kadar pek çok konunun YSK’nın İstanbul kararına göre şekilleneceği konuşuluyor. Kulislerde, YSK’dan seçimin iptali yönünde karar çıkması halinde, Erdoğan’ın yeni küskünlük ve kırgınlıklar yaratmaması için planladığı yeni değişim operasyonunu, yenileme seçimi sonrasına bırakacağı, bu çerçevede beklenen değişimlerin yaz sonunu bulacağı ifade ediliyor. YSK’dan iptal kararı gelmemesi durumunda ise Erdoğan’ın vakit geçirmeden gerekli değişiklik hamlelerine başlayacağı vurgulanıyor. İstanbul seçiminin yenilenmesi halinde Meclis’in çalışma takvimi ile gündeminin de buna göre şekilleneceğine işaret ediliyor. Seçim tarihine kadar Erdoğan’ın “Kızgın demiri soğutma, Türkiye ittifakı” söylemlerinin altını dolduracak adımlar atabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Küskün umudu

Parti içinde seçimin yenilenmesinin AK Parti açısından bir risk oluşturacağını düşünenler, yenilenen seçimde oy kaybının daha da artabileceği endişesini taşıyanlar olsa da ağırlıklı bir grup yenilenme halinde İstanbul’un kazanılacağını savunuyor. Bu noktada 7 Haziran, 1 Kasım seçim süreçleri örnek gösterilirken, partiye tepkisini 31 Mart’ta gösteren seçmenin ortaya çıkan tabloyu gördükten sonra seçimin yenilenmesi durumunda partisine geri döneceği düşünülüyor. AK Parti kurmayları özellikle İstanbul’da 31 Mart’ta sandığa gitmeyen seçmenin oyu üzerinden yenilenen seçimi alma hesabı yapıyor. 31 Mart’ta sandığa gitmeyen 1 milyon 704 bin 325 seçmenin büyük bölümünün geçmişte AK Parti’ye oy vermiş seçmenler olduğunu savunan parti kurmayları, “24 Haziran’da İstanbul’da yüzde 88.42 olan seçime katılma oranı 31 Mart’ta yüzde 83.88’e düştü. 5 puanlık bu düşüşe karşın oy kullanmayan seçmenlerin yarısını sandığa götürebilsek, bunların yarısının oyunu alsak dahi İstanbul’u kazanırız” görüşünü savunuyor.