Gündem Ak Parti HSYK seçiminden umutlu

Ak Parti HSYK seçiminden umutlu

08.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) görev süresi 25 Ekim’de sona erecek 10 asıl ve 6 yedek üyelik için 12 Ekim’de 14 bini aşkın hakim ve savcı sandık başına gidecek. Hükümet, bu seçimde desteklediği en az 5 ismin seçilmesiyle 22 üyeli HSYK Genel Kurulu’nda çoğunluğu elde etmeyi hedeflerken, Ak Parti’nin hukukçu kurmayları, hakim ve savcıların yapacağı seçimde Danıştay ve Yargıtay’dakinden farklı bir tablo çıkacağına inanıyor.

Ak Parti HSYK seçiminden umutlu


Bu seçimde oy kullanacak adli ve idari yargı hakim ve savcılarının cemaatin adaylarına destek olmayacağını düşünen iktidar kurmayları, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Alandaki seçimde sıkıntı yaşamayız. Danıştay ve Yargıtay’daki seçimden daha farklı bir tablo ortaya çıkar. Çünkü oy kullanacak hakim ve savcıların büyük bölümü paralel mağduru durumunda. Çoğunun sicilleriyle haksız biçimde oynanmış. O yüzden cemaat adaylarına destek verileceğini düşünmüyoruz. Bu seçimde 5 üyeliği alabilirsek HSYK’da sıkıntı yaşamayız. 5 üye daha alınması bize yeter.”
Ak Parti büyük bölümü sicilleriyle ilgili paralel mağduru olduğunu savunduğu hakim ve savcıların maaşlarında artış ve sicil affı öngören yasa teklifini tatil öncesi TBMM’ye sunmuş, ancak düzenlemenin görüşmeleri yeni yasama yılına bırakılmıştı. Kulislerde bu düzenlemenin akıbetinin de 12 Ekim’deki seçimin sonucuna bağlı olarak netleşeceği konuşuluyor. Ak Partili bazı kurmaylar da, kürsü hakim ve savcılarından 12 Ekim’de arzu ettikleri desteği alamamaları halinde düzenlemenin rafa kalkabileceğini ifade ediyor.