Siyaset Ak Parti ile CHP’nin RTÜK seçimleri kavgası

Ak Parti ile CHP’nin RTÜK seçimleri kavgası

05.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ile CHP arasında şimdi de, “RTÜK üyeliği” seçimi konusunda kriz yaşanıyor. Halen dört üyesi Ak Parti, ikisi CHP, ikisi MHP ve biri de HDP kontenjanından seçilen üyelerden oluşan RTÜK’te Ak Parti ve CHP kontenjanından seçilen birer üyeden boşalacak iki üyelik için önümüzdeki perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda seçim yapılacak. Ancak seçim öncesi Ak Parti ile CHP arasında, kontenjan savaşı yaşanıyor.

Ak Parti ile CHP’nin RTÜK seçimleri kavgası

Milliyet’e konuşan Ak Parti kurmayları, RTÜK Kanunu uyarınca partilere düşen kontenjanların milletvekili sayısı baz alınarak hesaplandığını, bu çerçevede 7 Haziran seçimleri sonrası Ak Parti kontenjanından boşalan üyeliğin MHP’ye geçtiğini anımsatarak, şimdi de 1 Kasım seçimi baz alınarak CHP kontenjanından boşalacak üyelik için de Ak Parti kontenjanından bir isim seçilmesi gerektiğini savundu.
Bu sistem nedeniyle 7 Haziran sonrası Ak Parti’ye düşen kontenjan üyeliği sayısının beşten dörde düştüğünü belirten parti kurmayları, “Şimdi de 1 Kasım baz alınarak hem halen bizde olan bir üyelik hem de CHP kontenjanından boşalacak bir üyelik olmak üzere iki üyelik için de Ak Parti kontenjanından seçim yapılarak kurulda Ak Parti kontenjanından seçilen üye sayısı yeniden beşe çıkmış olacak” diye konuştu.
CHP tepkili
CHP ise bu teze karşı çıkıyor. CHP’nin Meclis bürokrasisi ve Ak Parti grup yöneticileri ile bu konuyu müzakere ettiği, seçim yapılana kadar sorunun çözümünü talep ettikleri, CHP kontenjanından boşalacak üye yerine yine CHP kontenjanından seçim yapılması gerektiğini, CHP’nin parlamento aritmetiğinde ikinci parti olmasına karşın, RTÜK’te üçüncü parti konumuna düşecek olmasının kabul edilemez olduğunu savunuyor. Bu konuda kurmaylar arasında dün bir telefon trafiği yaşandığı öğrenildi. TBMM Başkanlığı’nın; CHP’nin sandalye sayısı değişmediği için iki üyesini koruyamayacak olmasını, Ak Parti’nin de 5 olması gereken üyesinin bir eksikle temsil edilmesini sorun olarak değerlendirip, her iki partinin de sorun yaşamaması için formül arayışına giriştiği öğrenildi.