Bilecik AK PARTİ’Lİ ELDEMİR’DEN KOALİSYON DEĞERLENDİRMESİ

AK PARTİ’Lİ ELDEMİR’DEN KOALİSYON DEĞERLENDİRMESİ

05.08.2015 - 15:10 | Son Güncellenme:

.

AK PARTİ’Lİ ELDEMİR’DEN KOALİSYON DEĞERLENDİRMESİ

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, koalisyon için milletvekili sayısı fazla olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) daha çok temsil kabiliyetine sahip olduğu belirterek, “Koalisyon için ilk önce CHP ile mütalaayı yapmak etik olabilir” dedi.
Eldemir, İHA’ya yaptığı açıklamada, vatandaşın seçimlerde bir araya gelin, gayret gösterin, çalışın, uzlaşın ve bir hükümet kurun çağrısı yaptıklarını aktararak, “Vatandaş, ama MHP’yi mi alırsın yanına, ama CHP’yi mi alırsın birisini al uzlaş hükümet ol dedi. Biz bu tabloyu böyle okuyoruz. Burada da meclis aritmetiğinde 131 Milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi daha çok temsil kabiliyetine sahip olduğu için önce bununla bu mütalaayı yapmak etik olabilir. Onun için oraya gittik. Onunla müzakeremiz devam ediyor. Sayın Bakanımız Ömer Çelik’in başkanlığında 7-8 kişilik bir heyet gidiyorlar. Bu konuyla ilgili gerekli anketleri hazırlıyorlar. Son görüşmelerini yapıyorlar. Bundan sonra genel başkana sunacakları rapor çerçevesinde bu koalisyonun olup olmayacağını, olursa da ne şartlarda olacağını konuşacaklar sonra bu konuyla alakalı da genel başkanla MYK’larında gerekli görüşmelerini veya partilerinde değerlendirip yetkiyi alırlar. CHP ile olmaz diye bir şey yok. Koalisyonu kurmaya çalışırız. Bir ön yargımız veya kırmızı çizgimiz bu konuda yok” ifadelerini kullandı.
“MHP VEYA CHP DEMEK SADECE İDEOLOJİK OLUR”
“Sizin gönlünüzden hangi parti, geçiyor?” sorusuna, kendisinin MHP veya CHP demesinin sadece ideolojik olacağını kaydeden Eldemir, şöyle devam etti:
“AK Parti’nin programına, Cumhuriyet Halk Partisi’nin programına, MHP’nin programına göre, benim tarafım MHP veya CHP demek sadece ideolojik olur. Ben onu bir Halil Eldemir olarak yapmam. Ben sadece diğerlerinin programlarında bizle çakışan fazladır deriz. Bu konuda mutabık kalalım diyeceğimiz MHP’yle de CHP’yle de yapabiliriz. Ben sadece Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile olmaz derim.”
Koalisyon gerçeğini bu ülkede kabul etmek gerektiğinin üzerini çizen Eldemir, “Ne zaman Türkiye koalisyonlarla idare edilmiş, o zamanlarda sürtüşmeler kavgalar olmuş. Bu bir realite. Ne zaman Türkiye’de tek başına iktidarlar olmuş, o zaman da Türkiye hızlı ileri gitmiş. 1950-1690 yılı arasındaki Demokrat Parti. 1960 yılları ortasında Adalet Partisi. 1983 yılında Anavatan Partisi. 2002 yılından itibaren AK Parti kendi başına güçlü iktidar olduğu zaman Türkiye daha ileri gitmiş. Geçmişe bakınca geleceği ona göre yorumlamak lazım. Hükümetler neden yıkılıyor. Hükümetler bu konuda programları birbiriyle çatıştığı zaman yıkılıyor. Biz de şu anda ne yapmaya çalışıyoruz. Çatışan maddelerin üzerinde konuşalım. Çatışanlar üzerinde konuşursak bir yere varamayız. Eğer dersek ki Cumhuriyet Halk Partisiyle şu hususlardayız. Siz şu 4 yılda sizin programınızda şu maddelerle, bizim programımızda şu maddelerle görüşelim. 4 yılı milletimizin refahı ve huzuru için hükümet kurulur. Ama bizim birbirimizle çatışan noktaları ön plana çıkardığımızda bunları tartışacak noktaya gelirsek de buradan hiçbir şekilde koalisyon çıkmaz. Sonuçta zararı millet görür ve bizler görürüz. Zaten son günlerdeki hadiselerde millet olarak hep birlikte milletin geleceği açısından bazı konularda birbirimize daha yaklaşımcı olmamızın gereğini ortaya koyuyor. Koalisyon kurmanın da her parti için söylüyorum, biraz daha duyarlı olacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.
YAPILAN ANKETLER
Eldemir, AK Parti’nin hiçbir zaman bir ayı bile anketsiz geçirmediğine dikkat çekerek, “2002 yılından itibaren her ay düzenli olarak anket yaptırır, anketi ölçer ve değerlendirir. Stratejilerini de ona göre belirler. Bu güne mahsus bir şey değil. 2002 yılından itibaren bu böyledir. Sadece seçim dönemlerinde anket yaptırmıyor. Her ay düzenli olarak gerek genel yönetim, gerek genel idari yönetim açısından göz önünde bulundurup gerek siyasi üretme, gerek politika üretme açısından çaba sarf ediyor” şeklinde konuştu.
GÖKÇEK’İN CHP’Lİ TÜZÜN İÇİN SARF ETTİĞİ SÖZLER
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün için "Tasviye edilecekler arasında" sözüne ilişkin de Eldemir, şuan siyasilerin birbirleriyle kavga edeceği bir ortam olmadığını anlatarak, “Şuanda ülkenin bulunduğu bütün siyasetçilerin duyarlı olup birbirleriyle nezaket ve dayanışma içerisinde olması gerekir. Ben kavganın tarafında bu haklıdır, bu haksızdır demiyorum. Hepimizin genel olarak bu ülkede siyaset yapan, memleketi düşünen herkesin siyasi açıklamalarında olay kişiselleştirmeyeceğim. Ülke şuanda sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Dört yanımız yanıyor, şehitlerimiz geliyor. Bu noktada daha sorumluluk sahibi olarak dikkat etmemiz lazım. Hatta bazı noktalarda da bazen bazı şeyleri de sineye çekmek icap edebilir” ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM SÜRECİ
AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, çözüm sürecine ilişkin ise, şöyle konuştu:
“Çözüm sürecinin mevcut şartlarda devam etmeyeceği gayet net, açık ortada. Türkiye çözüm süreciyle alakalı yaklaşık 2-3 yıldır bir noktaya geldi. Şimdi geldiğimiz noktada eğer kendisini gayet temsil kabiliyetinde mecliste görmüş biri, terör örgütleriyle arasına mesafe koymayacak olursa bu çözüm sürecini baltalamak anlamına gelir. Bunun da tek sorumlusu HDP olacaktır. Biz orada Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da belki bugüne kadar bu noktada yaptığımız en büyük şey Genel Başkanımız, Başbakanımızı şimdi benim siyasi hayatıma mal olsa da söyleyeceğimi arkasında duracağımı da maksat şuydu. Doğu ve Güney Doğu Anadolu’daki şu bugünkü karışıklık ortamı 35 yıl önceki ortamdan 3 yıl geçen bir süresi var. Bu kadar süre içerisinde karışıklığın ortadan kaldırılması içinde burada hükümet üzerine düşen görevi yapmıştır. Siyasal anlamda da kendini zemin bulanlar terör örgütünün ayaklanmasına değil, halkın refahı ve mutluluğu açısından kullanmak zorunda, arasına bir mesafe koymak zorunda. HDP’nin şuanda gerek Kuzey Suriye’dekiler, Kuzey Irakta ’kiler PKK’ya mesafe koyup bunları yaptığı zaman o zaman belik aldığı oylarında millet nezdinde karşılığı olur.”