Siyaset AK Parti'nin sandalye sayısı nasıl düştü?

AK Parti'nin sandalye sayısı nasıl düştü?

13.06.2011 - 11:22 | Son Güncellenme:

Bir parti oy oranını arttırdığı halde milletvekili sayısı neden azalır?

AK Partinin sandalye sayısı nasıl düştü

AK Parti'nin oyları artmasına karşın YSK'nın milletvekili sayısını belirleyen kararı nedeniyle çıkardığı milletvekili sayısı düştü.

Haberin Devamı

AK Parti'nin 2007'de yüzde 47 ile 341 vekil çıkartırken 2011 seçimlerinde yüzde 50'nin üstünde oy almasına rağmen daha az vekil çıkartmasının sebeni YSK'nın kararı...

YSK'nın milletvekili sayısını belirleyen kararı AK Parti'yi vurdu.Yeni nüfus orarına göre 28 ilde nüfus sayısı azalırken 53 ilde nüfus arttı.

Buna göre 12 ilin milletvekili sayısında artış olurken 25 ilin milletvekili sayısında artış oldu. Artış olan iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Sakarya, Şırnak, Tekirdağ, Van, Gaziantep Kocaeli fazla milletvekili çıkarma imkanı elde etti.

70 milletvekili çıkaran istanbul 84 milletvekili sayısına, Ankara 29'dan 31'e, İzmir ise 24'den 26'ya ulaştı.

BU İLLERDE DÜŞTÜ

Konya, Tokat, Trabzon, Yozgat, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Kırıkkale, Malatya, Ordu, Sinop ve Sivas gibi illerde ise milletvekili sayısı düştü.

Haberin Devamı

Bununla birlikte bir önceki seçimlerde uygulanan oy sayısı düşük olan illerde en az iki milletvekili hakkı elinden alınan Bayburt'un milletvekili sayısı 1'e indi.

YSK'nın nüfusa göre milletvekili uygulaması nedeniyle yüzde 50'nin üstünde oy alan AK Parti'nin 327 yerine en az 350 dolayında milletvekili çıkarma ihtimali vardı.

Bunun ikisi sebebi var

2007’de AKP oyların yüzde 46.7’sini almış, 550 milletvekilliğinden ise 340’ını kazanmıştı. Bu sefer iktidar partisi, oylarını yüzde 50’ye taşıdı, ancak görünen o ki 326’dan fazla vekil elde edemeyecek. Bunun, iki sebebi bulunuyor.

NTV'nin haberine göre; Bu sebeplerden ilki, illerin yeniden düzenlenen milletvekili sayısının AKP’nin yurt genelindeki üstünlüğünü görece azaltması. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) göre söz gelimi İstanbul’dan seçilen milletvekili sayısı 70’den 85’e çıktı. İstanbul, 2002’den beri düzenlenen tüm seçimlere bakıldığında (bugünkü dâhil), AKP’nin oy oranının Türkiye genelinden daha düşük olduğu ve CHP’nin oyunun yurt genelinden daha yüksek olduğu bir şehir.

Haberin Devamı

Bugünkü seçimde AKP ülke genelindeki yüzde 50’lik oy oranına yakın bir oran elde etti İstanbul’da: Yüzde 49.5. Ancak CHP Türkiye genelinde aldığı oydan epey fazlasını İstanbul’da elde etmeyi başardı: Yüzde 31.2.

ADNKS’ye göre milletvekili sayısı artan il adedi epey sınırlı. Yalnızca 10 ilin sandalye sayısı arttı. İstanbul’daki artıştan az önce söz ettik. Temsilci sayısı 2 artan iller ise şunlar: Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Gaziantep. Ankara ve İzmir’de de CHP’nin oy oranı, Türkiye’nin geri kalanından yüksek (İzmir’de epey yüksek). Diğer 3 ilde AKP’nin hâkimiyeti bulunmakla beraber CHP de “anlamlı” oranlarda oy almayı başardı.

Milletvekili sayısı 1 artan yedi ilin ikisinde CHP’nin oy oranı, ülke genelindeki oyundan yüksek. Üç ilde AKP’nin mutlak egemenliği bulunuyor. Kalan iki il, Diyarbakır ve Van. Buralarda da BDP merkezli Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun bağımsız adayları büyük atılım yaptı. 2007’de Diyarbakır’dan 4 BDP’li (o zaman adı DTP’ydi) seçilmişken bugün 6 milletvekili seçildi. Van’dan ise bu sefer 4 BDP’li seçildi. Yani buralarda artan vekil sayısından AKP değil BDP yararlandı.

Haberin Devamı

AKP’nin daha fazla oy alıp daha az vekil kazanmasının ikinci bir sebebi daha var. O da CHP’nin ve BDP destekli bağımsız adayların oy oranını büyük oranda ileri taşımış olması. Bu durum özellikle CHP için geçerli. CHP’nin 2007’deki oy oranı yüzde 20.9’du. Bu sefer ise yüzde 26 aldı. CHP oylarındaki artış, AKP oylarındaki artışa göre oransal olarak zaten daha fazla olduğu gibi (yüzde 25 civarındaki CHP artışına karşı yüzde 4 dolayında AKP artışı), nominal olarak da daha fazla.

Bu durum, özellikle de milletvekili sayısı 6-7’den fazla olan ve CHP’nin kayda değer bir oy aldığı illerde CHP’nin 2007’ye göre daha fazla milletvekili çıkarmasını sağladı. Türkiye’de uygulanan ve oy sayısını meclisteki sandalye sayısına tercüme eden d’Hondt sistemi bir seçim çevresinde en fazla oyu alan partiyi bir miktar kayırıyor, ancak ikinci sıradaki parti de epeyce oy aldıysa vekillik ya da vekillikler kazanmayı başarıyor. Bilhassa o ilde lider partiyle ikinci parti arasında çok büyük bir fark yoksa, sonuç genelde adil oluyor.

Haberin Devamı

Yani AKP her ne kadar Türkiye tarihine geçen bir zafer kazansa da, CHP ile arasındaki makas görece kapandığı için (2007’de CHP’ninkinin iki katından fazla oy almıştı, şimdiyse o kadar fark atamadı) meclisteki temsilci sayısı azaldı. Ve tabii ki Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’na da haksızlık etmemek gerekiyor. Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu illerde sadece 2 parti var (BDP ve AKP) ve BDP’nin kazandığı her mevzi doğal olarak AKP’nin aleyhine oluyor.