Siyaset AK Parti'ye muhalefet partilerinden öneri: Akran cinselliği tanımlanmalı

AK Parti'ye muhalefet partilerinden öneri: Akran cinselliği tanımlanmalı

25.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çocuk istismarına ağır ceza getiren yasa tasarısında, “akranlar arası cinselliğe” yönelik düzenleme yapılmadığını savunan muhalefetin kadın milletvekilleri, Ak Parti’ye dikkati çeken önerilerde bulundu.

AK Partiye muhalefet partilerinden öneri: Akran cinselliği tanımlanmalı

Muhalefetin önerileri özetle şöyle:

Haberin Devamı

- CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer: Fail çocuğu ve mağdur çocuğu korumak devletin sorumluluğundadır. Ama bu gerekçeyi tasarının içeriğinde bizler göremiyoruz, fail çocuğu koruyucu tek bir cümle yok, tek bir madde yok. Ne akranlar arasında akran tanımı yapıyoruz ne sahi çocuğu korumaya yönelik bir çalışma yapıyoruz ama bunun sonucunda biz maalesef o çocukları koruyamıyoruz.

- CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan: Akranlar arası cinsel ilişki konusunda ayrı düzenleme yapalım. ‘Genç hukuku’ diye bir hukuk sistemini yaratalım.

Orantısız ceza

- HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir: Failin çocuk olması hâlinde eylem fiil, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir şekilde gerçekleştirilmemişse failin cezalandırılması yerine onarıcı adalet ilkeleri uygulanmalı. Tasarıdaki cezalar artırılırken çocuk faillerin dikkate alınmaması akran cinselliğinin suçtan ayırt edilmemesini engelleyen bir etki doğurabilecek, çocuklar arasında orantısız cezalara yol açacak.

Haberin Devamı

- HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu: Çocukların birbiriyle olan, işte, flörtü, öpüşmesi ya da cinsel ilişkisi bir büyükle aynı şekilde cezalandırılamaz. Yani burada şu anda o eski yasal düzenlemede değişiklik olmadığı için bu çocuklar aslında bir ebeveynden ya da bir öğretmenden, saldırı yapan başka bir yakından, büyük, yetişkin birinden daha fazla ceza alma ihtimaliyle karşı karşıya kalabilirler. Bunu önleyecek bir düzenleme olmalı.

Sosyal durum raporu hazırlanmalı

- MHP Genel Başkan Yardımcısı ve MHP Milletvekili Deniz Depboylu: Hem fail hem mağdur çocuk ise tasarıda buna ilişkin düzenleme bulunmamakta. Failin de mağdurun da aile yapısı, gelişimi, ruh sağlığı ile ilgili hususlar irdelenmeli. Çocuk ve genç psikiyatristlerin tanımına göre, çocuklar arasında cinselliği içeren davranışlar, eğer 3 yaş fark varsa yani 3 yaş fark dâhili içerisindeyse cinsel oyun olarak adlandırılmakta. Hem mağdurun hem failin henüz olgunlaşmadıkları ve bu nedenle yaptıkları davranışların sonuçlarını kestirebilme olgunluğuna sahip olmadıklarını hepimiz biliyoruz. 18 yaşın altını çocuk olarak kabul ettiğimize göre 18 yaş altındaki çocuk cinsellikle ilgili süreci başlatmış olsa dahi bu birlikteliği devam ettiren yetişkin suçludur; çocuğun cinsel istismarına sebep olmuştur. Ancak iki çocuk söz konusuysa bu durumda belki biraz daha dikkatli davranmamız gerekiyor.