Gündem Akademisyenlere yurtdışı yasağı

Akademisyenlere yurtdışı yasağı

21.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK’ün istifalarını istediği 1577 dekanın tamamı dün itibarıyla görevlerinden ayrıldı. Rektörler dahil tüm akademisyenlerin yurtdışı görevlendirilmeleri iptal edildi

Akademisyenlere yurtdışı yasağı

Darbe girişiminin ardından cemaate yönelik yapılan operasyonlarda YÖK, çemberi genişletti. Darbe girişiminin yaşandığı günden bu yana YÖK çeşitli uygulamalara imza attı.

Haberin Devamı

‘İşlem yapın’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ‘acil’ kodu ile Türkiye’de bulunan ve cemaatle ilişkisi olmadığı düşünülen 165 üniversite rektörünü Ankara’ya ‘olağanüstü’ toplantıya çağırdı. Saraç, rektörlerden üniversitelerindeki, “aktif, pasif, sempatizan ve kripto cemaatçilerin isimlerinin” kendilerine, savcılığa ve emniyete listeler halinde bildirilmesini istedi. Saraç, toplantıda soruşturmaların tamamlanmasının ardından cemaat ile ilişiği olan bir ismin ortaya çıkması durumunda hesabının rektörlerden sorulacağını da ifade etti. Toplantının ardından YÖK, dün tüm üniversite rektörlüklerine gönderdiği resmi yazıda, cemaat ile bağlantılı veya cemaate destek veren ya da yardım eden rektör yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdürleri, bölüm başkanları, şube müdürü ve daha üst görevde bulunan yöneticiler ile yabancı uyruklu öğretim elemanları ve diğer çalışanların durumlarının ivedilikle değerlendirilmesini istedi. Yazıda, “İlgililer hakkında işlem yapılması ve sonucundan 5 Ağustos’a dek YÖK’e bilgi verilmesi” talimatı verildi.

Haberin Devamı

Yazıda, “FETÖ/PDY terör örgütüne destek ya da yardımcı olduğundan şüphelenilen personele daha önceden de talep edildiği üzere derhal işlem yapılması” istenirken, bu kişilerin yükseköğretim kurumlarında “yönetimsel zafiyet” oluşturabilecek bir mevkide görev yapmaları halinde beklemeksizin görevden alınması da istendi.

‘Dönün’ talimatı

YÖK, bir yandan rektörlere soruşturma talimatı verirken bir yandan da üniversite üst yönetimleri ile ilgili çalışma başlattı. Devlet ve vakıf üniversitelerinde görevli tüm fakülte dekanlarının istifası istendi. Kararın üzerinden 24 saat geçmeden tüm dekanlar istifalarını rektörlüklere sundu. Rektörlükler mektupları dün sabah olağanüstü toplanan YÖK Genel Kurulu’na iletti. YÖK, istifaların tamamını kabul etti ve yaptığı açıklamada, “Devlet ve vakıf üniversitelerimizde en kısa süre içerisinde yeniden dekan ataması işlemleri gerçekleştirilecektir” denildi.

YÖK, rektörler dahil, akademik çalışmalar için yurt dışında bulunan akademik personelin görevlendirmelerini de ‘ikinci bir emre kadar’ iptal etti. Yurt dışında bulunan akademik personelinin durumlarının incelenmesi, orada bulunmalarında bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede Türkiye’ye dönmeleri talimatı verildi.

Haberin Devamı

Dört rektör açığa alındı

Operasyonlar kapsamında Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu açığa alındı.

Sedat Laçiner gözaltında

Çanakkale’de, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) eski rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile kardeşi Yrd. Doç. Dr. Vedat Laçiner gözaltına alındı.