Kültür Sanat Akbank Sanat'ta Buster Keaton Seçkisi

Akbank Sanat'ta Buster Keaton Seçkisi

30.11.2017 - 17:04 | Son Güncellenme:

Amerikalı oyuncu, yönetmen ve senarist Buster Keaton'ın The Goat (Keçi) ve Neighbours (Komşular) filmleri sinemaseverlerle buluşuyor. Seçki, İstanbul Sessiz Sinema Günleri kapsamında İtalyan Kültür Merkezi'nin katkılarıyla Akbank Sanat'ta 16 Aralık Cumartesi saat 13.00'de izlenebilecek.

Akbank Sanatta Buster Keaton Seçkisi

KEÇİ
Buster Keaton’ın usta sinemacılığının bir diğer örneği olan The Goat sürükleyici bir kaçış hikayesi. Filmde, bir suçluyla karıştırılan ve hayatı rayından çıkan Buster’ın başından geçenler anlatılıyor. Sinemanın, zaman algısını manipüle etme ve perdeye yansıyan ritmi eğip bükme marifetlerini, absürt bir gerilim ve komedi unsuru olarak kullanıyor Keaton. Arabaların, trenlerin hızına bir de imkansız mekanlardan imkansız şekillerde sıyrılıp kaçabilen kendi bedenini ekleyerek, bir kovalamaca hikayesini adeta sinema sanatının ritim yaratma kabiliyetlerinin açık yürekli bir gösterisine dönüştürüyor.

Yönetmen: Buster Keaton, Malcolm St. Clair / Oyuncular: Buster Keaton, Virginia Fox, Joe Roberts, ABD / 1921 / Siyah & Beyaz / 27’, Arayazı: İngilizce / Altyazı: Türkçe


KOMŞULAR
Fakir bir mahalledeki bitişik evlerde yaşayan birbirine aşık iki gencin başından geçenleri anlatan Neighbors, yasak bir aşk hikayesi. Birbirlerine duvardaki delikten mektuplar yollayan, ailelerinin karşı çıkması nedeniyle bir araya gelemeyen aşıklar, bir gece sürpriz bir biçimde yakalanır. Birbirine düşman ailelerin kavgası karakola taşınır. Mutlu sona kavuşmak için türlü zorluklar atlatan çiftin hikayesi, birçok eleştirmen tarafından Romeo ve Jülyet’e benzetilmiş. Keaton’ın ellerinde bir komedi şaheserine dönüşen öykü, ilk gösterime girdiğinde de büyük beğeni toplamıştı.

Yönetmen: Buster Keaton, Edward F. Cline / Oyuncular: Buster Keaton, Virginia Fox, Joe Roberts, ABD / 1920 / Siyah & Beyaz / 18’ Arayazı: English / Subtitles: Turkish