Ekonomi Akdağmadeni ‘orkide’si ekonomiye kazandırılacak

Akdağmadeni ‘orkide’si ekonomiye kazandırılacak

24.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde, yaz aylarında doğada kendiliğinden yetişen salep orkidelerinin, tarlada ekilerek  çoğaltılması ve yöre halkına gelir sağlaması için proje başlatıldı.

Akdağmadeni ‘orkide’si ekonomiye kazandırılacak

Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, belediye olarak hazırladıkları proje kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ORAN Kalkınma Ajansı ve Erciyes Üniversitesi işbirliği ile Akdağmadeni salebinin marka değerinin ortaya çıkarılması için çalışma yürüttüklerini aktardı.

Haberin Devamı

Daştan, salebi ham madde yerine mamul ürün olarak değerlendirmeyi düşündüklerini, bunu yöre halkına gelir sağlaması için sektör haline getirebilmek için gayret gösterdiklerini anlattı.

Orkidelerin kaçak yollarla toplanması durumunda ağır cezaları olduğuna işaret eden Daştan, “Bu kadar kıymetli ve dünyada marka olabilecek bir salebin üretim şeklini değiştirerek, bunu sektör haline getirerek çoğaltıp hem Türkiye pazarına, hem de dünya pazarına girmek istiyoruz. Bununla ilgili bütün altyapı çalışmalarımız bitti. Şu anda salep numuneleri toplandı. Deney üretimine geçilecek” diye konuştu.

Daştan, salebin kilosunun işlenmemiş halinin 25-30 liradan, işlenmiş halinin ise 350-400 liradan satıldığını sözlerine ekledi.