Gündem Akdeniz için hayati uyarı

Akdeniz için hayati uyarı

29.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ve 12 uluslararası kuruluş, Akdeniz’i işgal eden yabancı türlerin insanlar için tehlikeli olduğunu açıkladı.

Akdeniz için hayati uyarı

Hızla tropik olarak dengesi bozulan Akdeniz için 13 uluslararası kuruluş, ‘tehlike yaklaşıyor’ açıklaması yaptı. Açıklamada, Akdeniz’e ait olmayan binin üzerindeki türün Akdeniz’de dolaştığı ve 10’unun insan sağlığını tehdit ettiği vurgulandı. Açıklamanın balon balığını yiyen 3 Libyalı balıkçının ölümü üzerine yapıldığı öğrenildi. Akdeniz son yıllarda Süveyş Kanalı’ndan gelen yabancı canlı türlerinin istilası altında. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın da arasında olduğu 13 uluslararası kuruluş, bu tehdide dikkat çeken bir açıklama yaparak, yabancı canlı tür artışının artık insan sağlığını da etkilediğini vurguladı.

Haberin Devamı

Tehlikeli 10 tür

Açıklamada, “Akdeniz’de bin kadar yabancı türün yaşadığı bildirilmiştir. Yabancı istilacı türlerin bir kısmının, zehirli olmaları nedeniyle insan sağlığı üzerinde tehlikeli etkileri var. Balon balığı tüketen 3 Libyalı balıkçının ölüm haberi dikkat çekmiştir. Akdeniz’de insan sağlığını tehlikeye atabilen 10 tür belirlenmiştir. 7’si balık, diğerleri denizkestanesi, denizanası ve benzeri organizmalardır. Hepsi Hint Okyanusu veya Hint-Batı Pasifik Okyanusu kökenlidir ve Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e giriş yapmışlardır” denildi.

Akdeniz için hayati uyarı

Balon balığına dikkat

Açıklamada, Türkiye’nin de kıyısının olduğu Doğu Akdeniz’in büyük risk taşıdığı vurgulanarak şöyle denildi: “Akdeniz’in en istilacı yabancı türlerinden balon balıklarının insanlar tarafından tüketilmesi nedeniyle zehirlenme hatta ölüm olabilir. Bunlar en güçlü zehri taşırlar. Kusma, baş ve karın ağrısı sonrası solunum felcine bağlı ölüm gerçekleşebilir.” Uzmanlar ayrıca ‘göçmen denizanası’nın da tehlikeli olduğunu söyledi.

Yazarlar