Gündem Akıncı davasında ‘parmak’ kavgası

Akıncı davasında ‘parmak’ kavgası

15.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin komuta üssü Akıncı’da yaşananlarla ilgili davanın dünkü duruşmasında sanık Harun Biniş’in avukatı Ayten İzmirli’nin ‘O parmağı gözüne sokarım ‘ sözleri salonu karıştırdı. Tartışma büyüyünce mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi

Akıncı davasında  ‘parmak’ kavgası

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada, sanık avukatı Ayten İzmirli’nin müşteki avukatlarına yönelik “o parmağı gözüne sokarım ya da uygun bir yerine neyse...” şeklindeki tehdit içeren konuşmaları nedeniyle duruşmaya ara verildi.

Haberin Devamı

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmada Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bombalanması emrini veren ve o gece ilk uçuşu yapan sanık eski Pilot Kurmay Binbaşı Mehmet Fatih Çavur’un çapraz sorgusuna devam edildi. Mahkeme heyeti ve müşteki avukatlarından sonra sanığa soru sorma sırası müşteki avukatlarına verildi.

Gizli yayın iddiası

Bu sırada söz alan darbenin sivil yöneticilerinden olduğu iddia edilen sivil sanık Harun Biniş’in avukatı Ayten İzmirli, bir soru yönelttikten sonra müşteki avukatlarına yönelik beyanda bulunmak istediğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın taleplerin daha sonra alınacağını hatırlatmasına rağmen İzmirli, kayıtlara geçmesi için sözlerine devam edeceğini ifade etti. İzmirli, mahkeme heyetinde bugüne kadar yayın yasağının da içinde bulunduğu birçok talebinin karşılık bulmadığını savundu.

Haberin Devamı

Duruşma savcısını ise duyurularına yönelik duyarsız kalmakla suçlayan İzmirli, müşteki avukatlarının gizli bir şekilde cep telefonu üzerinden naklen yayın yaptıklarını öne sürdü. İzmirli, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve davaya müdahil bakanlıkların avukatlarının sanıklara her avukatın bilemeyeceği teknik sorular yönelttiklerini, bu soruların dışarıdan birileri aracılığıyla iletildiğini iddia etti.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Giray da “Niye, avukattan daha bilgili kim olacak?” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın ise, “Sizin zekanız bu tür soruların sorulmasına yetmiyor olabilir” diyerek tepki gösterdi.

Müşteki avukatlarının duruma itirazının devam etmesi üzerine avukat Ayten İzmirli, müşteki avukatlarının bulunduğu sıraya bakarak, “O parmağı alır gözüne sokarım ya da uygun bir yerine neyse...” ifadesini kullandı.

Avukata tepki

Avukat Ayten İzmirli’nin sözlerine müşteki avukatları ve salonda duruşmayı izleyenler de sıralara vurarak uzun süre tepki gösterdi. Müşteki avukatları, hakarete uğradıklarını belirterek, başkandan müdahalede bulunmasını talep etti. Avukatlar arasındaki tartışmanın devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, duruşmaya ara verdi.

Haberin Devamı

‘Emeğimizin karşılığını verin’

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara üzerinde ilk uçuşu gerçekleştiren ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bombalanması emrini verdiği iddia edilen sanık eski pilot kurmay Binbaşı Mehmet Fatih Çavur’un çapraz sorgusu tamamlandı. Genelkurmay üzerinde dost birliklere güven, düşman birliklere gözdağı amacıyla uçtuğu şeklindeki savunmasını tekrarlayan Çavur, pilotlara söylediği “Bugünler için yetiştirildiniz, emeğimizin karşılığını verin” sözlerini de, “Bunlar TMH (Terörle Mücadele Harekatı) ile ilgili söylenmiş sözler. ‘Karşılığını ver’ demek ‘Aldığın maaşı hak et’ demek. Sizi bugüne getiren devlet bunu bekliyor. Bu sözler suç unsuru değil. Bu insanlar bunun için yetiştiriliyor” diye açıkladı.

Çavur, Külliye’yi bombalama talimatını verdiği telsiz kayıtlarıyla ilgili soru üzerine, “Bu ses kayıtlarını almak ve dinlemek istiyorum. Bir ses kaydı var, önünü arkasını görüp savunmamı ona göre hazırlamak, ekleme çıkarma var mı görmek istiyorum” dedi. 141. Filo’daki fotoğrafları gösterilen Çavur, fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu kabul etti. Çavur, 143. Filo koridorundaki görüntüyü de kabul etti, keşif uçağına neden füze yüklendiği sorusunu karşılıksız bıraktı.

Haberin Devamı